29. května 2015 • 18:42

Berdych udolal nepříjemného Francouze, dál jde i Šafářová

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

SOUHRN PÁTEČNÍCH VÝSLEDKŮ FRENCH OPEN | Tenisté Tomáš Berdych a Lucie Šafářová postoupili na Roland Garros do osmifinále, kam je v sobotu může následovat Petra Kvitová. Naopak ve 3. kole na pařížské antuce dohrál Lukáš Rosol.



Čtvrtý nasazený Berdych si poradil s Francouzem Benoitem Pairem 6:1, 6:7, 6:3 a 6:4. Šafářová zdolala německou tenistku Sabine Lisickou 6:3, 7:6. Rosol prohrál s Rusem Tejmurazem Gabašvilim třikrát 4:6.

Devětadvacetiletý Berdych zvládl jistě první set, ale ve druhém podobně jako o kolo dříve s Radkem Štěpánkem neudržel brejk a o set přišel v tie-breaku. Francouz se po vzoru Štěpánka zprvu snažil hrát hodně kraťasů, v jedné hře jich dal dokonce pět po sobě, ale nehrál je tak šikovně jako český veterán a postupně od nich upustil.

Berdych znovu dominoval svou razancí a bylo jen otázkou času, jak dlouho se na kurtu zdrží. Ve třetím setu český hráč o první brejk přišel, ale druhý si už podržel a sadu doservíroval. Ve třetím vedl rychle 5:2, ale nechal Francouze ještě snížit na 5:4. Paire se snažil vyburcovat publikum k hlučnější podpoře, ale Berdych se nenechal vyvést z rytmu a při prvním mečbolu donutil soupeře k chybě.

"Není důležitý, jak utkání probíhalo, ale je důležitý ho zvládnout. To se mi povedlo. Od začátku jsem měl zápas pevně v rukou. Byly tam sice výpadky, což musím zlepšit, ale celkově to bylo dobré utkání," prohlásil Berdych.

Osmifinále Roland Garros si zahraje popáté. Jeho soupeřem bude další domácí tenista Jo-Wilfried Tsonga, který dnes porazil 7:6, 6:4 a 6:3 Španěla Pabla Andújara. S třicetiletým Francouzem má o pět měsíců mladší Berdych pozitivní zápasovou bilanci 6:2. Před třemi týdny ho v Madridu v prvním vzájemném duelu na antuce zdolal ve dvou setech. "Tady to bude složitější. Bude mít maximum snahy a bude to jiné, než s ním hrát kdekoli jinde. Poslední zápas s ním byl z mé strany dobrý a budu se na tom snažit stavět," řekl Berdych.

Šafářová vyřídila Lisickou

Turnajová třináctka Šafářová vstoupila do zápasu s Lisickou brejkem soupeřčina podání a ukázalo se, že to k zisku prvního setu stačilo. Ve druhém si naopak prohrála první servis a málem o sadu přišla. Dva setboly, první za stavu 3:5 a druhý vítězným forhendem po lajně o game později odvrátila a zápas ukončila v tie-breaku. Po proměněném mečbolu zvedla Šafářová ruce nad hlavu a radovala se viditelně více než v předchozích kolech.

"Vzhledem k naší bilanci jsem utkání brala jako výzvu. A čtvrté kolo na grandslamu je vždycky krásný úspěch," komentovala Šafářová svoji oslavu. "Hrála jsem trpělivou agresivní hru. Věděla jsem, že ji musím tlačit jako první a zároveň si počkat na nejpříhodnější momenty. Byla jsem v rozhodujících chvílích ta silnější" popsala zápas s Lisickou, kterou zdolala poprvé po předchozích dvou porážkách.

Nyní se Šafářová může těšit na nedělní osmifinále proti obhájkyni titulu Marii Šarapovové z Ruska, která porazila 6:3, 6:4 Australanku Samanthu Stosurovou. Aktuální světovou dvojku zdolala Šafářová pouze v prvním vzájemném duelu před pěti lety v Madridu, poté jí čtyřikrát podlehla, z toho dvakrát na antuce. 

Rosol neprošel přes třetí kolo

Rosol hrál potřetí v kariéře na grandslamu třetí kolo a ani tentokrát se dál nedostal. Proti Gabašvilimu se mu nedařilo proměňovat brejkboly, využil jen jeden ze sedmi a sám si prohrál podání celkem čtyřikrát. Gabašvili, svěřenec bývalého argentinského hráče Guillerma Caňase, byl i razantnější ve výměnách.

"Šance jsem měl, ale nemyslím si, že to byl hlavní rozdíl," řekl Rosol o nevyužitých brejkbolech. "On hrál pod rizikem a padalo mu to. Zvolil dobrou taktiku a neměl jsem odpověď. Možná jsem mohl uhrát nějaký set, ale musím uznat, že hrál líp," řekl Rosol po utkání dlouhém hodinu a 40 minut.

Hladce zatím prochází turnajem jeden z favoritů Roger Federer, jenž si zahraje osmifinále Roland Garros jedenáctý rok po sobě. Druhý nasazený Švýcar ve třetím kole porazil bez problémů 6:4, 6:3, 6:2 Bosňana Damira Džumhura. 

Výsledky:

Muži:

Dvouhra - 3. kolo:

Berdych (4-ČR) - Paire (Fr.) 6:1, 6:7 (5:7), 6:3, 6:4
Gabašvili (Rus.) - Rosol (ČR) 6:4, 6:4, 6:4
Gasquet (20-Fr.) - Berlocq (Arg.) 3:6, 6:3, 6:1, 4:6, 6:1
Federer (2-Švýc.) - Džumhur (Bosna) 6:4, 6:3, 6:2
Wawrinka (8-Švýc.) - Johnson (USA) 6:4, 6:3, 6:2
Simon (12-Fr.) - Mahut (Fr.) 6:2, 6:7 (6:8), 6:7 (6:8), 6:3, 6:1,
Tsonga (14-Fr.) - Andújar (Šp.) 7:6 (7:3), 6:4, 6:3
Monfils (13-Fr.) - Cuevas (21-Urug.) 4:6, 7:6 (7:1), 3:6, 6:4, 6:3 

Čtyřhra - 2. kolo:

Bolelli, Fognini (6-It.) - Čermák, Veselý (ČR) 5:1 skreč.

Ženy:

Dvouhra - 3. kolo: 

Ivanovičová (7-Srb.) - Vekičová (Chorv.) 6:0, 6:3,
Šafářová (13-ČR) - Lisická (20-Něm.) 6:3, 7:6 (7:2),
Makarovová (9-Rus.) - Vesninová (Rus.) 6:2, 6:4,
Svitolinová (19-Ukr.) - Becková (Něm.) 6:3, 2:6, 6:4,
Cornetová (29-Fr.) - Lučičová-Baroniová (Chorv.) 4:6, 6:3, 7:5,
Šarapovová (2-Rus.) - Stosurová (26-Austr.) 6:3, 6:4,
Muguruzaová (21-Šp.) - Kerberová (11-Něm.) 4:6, 6:2, 6:2.,
Pennettaová (28-It.) - Suárezová (8-Šp.) 6:3, 6:4. 

Čtyřhra - 2. kolo:

Husárová, Kaniaová (SR/Pol.) - Karolína Plíšková, Kristýna Plíšková (ČR) 6:2, 6:1,
Bencicová, Siniaková (Švýc./ČR) - Kudrjavcevová, Pavljučenkovová (10-Rus.) 6:4, 7:5
Hlaváčková, Hradecká (9-ČR) - Bacsinszká, Chuang Chia-Jung (Švýc./Tchaj-wan) 4:6, 7:5, 6:4

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud