8. března 2016 • 18:01

Šarapovová a zakázaný lék? Výrobce se diví, že ho brala 10 let

Autor: pta, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po šokujícím oznámení Marie Šarapovové, že neprošla dopingovým testem na Australian Open, se všichni začali ptát. „Celý tenisový svět si hledá na Googlu slovo meldonium,“ napsal na sociální síti britský hráč Alex Ward. Od začátku tohoto roku nepovolenou látku užívala ruská tenisová hvězda posledních 10 let. Lotyšská firma Grindeks, která ji vyrábí, však doporučuje úplně jiné užití.



Po prohlášení Šarapovové získalo meldonium nechtěnou reklamu. Ozval se výrobce léku, který se používá na zlepšení krevního oběhu u lidí se srdečními problémy a s nedokrevností. Jeho doporučení, jak s meldoniem nakládat, se radikálně rozchází se způsobem, jakým ho užívala Šarapovová.

Meldonium podle svých slov aplikovala kvůli nedostatku hořčíku a nepravidelnému srdečnímu tepu a také jako prevenci proti rodinným sklonům k cukrovce už od roku 2006. "A brala jsem ho stále, protože jsem díky němu byla zdravá," řekla tenistka na tiskové konferenci.

Výrobce však doporučuje zcela jinou aplikaci – v maximálním rozmezí čtyř až šesti týdnů. Tento cyklus pak lze zopakovat dvakrát až třikrát ročně. „Pouze lékař může rozhodnout na základě stavu pacienta o prodloužení tohoto období,“ uvedl výrobce léku.

Zatímco dříve se uvádělo, že užívání meldonia může vést ke zvýšení výkonu, firma Grindeks to nyní popírá a naopak tvrdí, že lék naopak zpomaluje rozklad mastných kyselin v těle, které se podílí na růstu energie. O tomto aspektu se bude ještě hodně diskutovat při rozhodování, jak přísný trest má Šarapovová dostat.

Německý antidopingový expert Mario Thevis je i tak přesvědčený, že meldonium může sportovci zvýšit jeho výkon. „Je tu možnost, že dojde ke zvýšení výkonu. Právě proto by mělo být podrobeno kontrole stejně jako všechny ostatní látky považované za doping,“ tvrdí autor testů na lék, jenž zabrzdil kariéru nejbohatší sportovkyně světa.

Šarapovová užívala Meldonium: Co způsobuje? Kdo ho vyrábí?
- antiischemický lék, který se primárně používá na zlepšení krevního oběhu u lidí se srdečními problémy a s nedokrevností; řada sportovců ho používala ke zvýšení výkonu.
- Vyrábí ho lotyšská farmaceutická společnost Grindeks, lék se dá sehnat i volně přes internet.
- Nejvíce se prodává v postsovětských zemích, v USA jeho prodej nebyl schválen.
- Světová antidopingová agentura (WADA) zkoumala jeho účinky a v září loňského roku schválila, že meldonium od 1. ledna 2016 zařadí na seznam zakázaných látek.
- Informaci o zákazu používání meldonia zveřejnila WADA na svých stránkách s více než tříměsíčním předstihem, totéž učinila i Ruská antidopingová agentura.- Šarapovová podle svých slov užívá meldonium od roku 2006, protože trpěla nedostatkem hořčíku a měla nepravidelný srdeční tep, a také jako prevenci proti rodinné chorobě cukrovce.
- Kromě Šarapovové měli od začátku roku pozitivní test na meldonium krasobruslařka Jekatěrina Bobrovová a cyklista Eduard Vorganov z Ruska, ukrajinští biatlonisté Artěm Tyščenko a Olga Abramovová či etiopští běžci Endeshaw Negesse a Abeba Aregawiová, která závodí za Švédsko.

SLEDUJTE REAKCE NA PŘIZNÁNÍ ŠARAPOVOVÉ ONLINE ZDE >>>

Ruská tenistka Maria Šarapovová na tiskové konferenci, kde oznámila pozitivní dopingový test
Ruská tenistka Maria Šarapovová na tiskové konferenci, kde oznámila pozitivní dopingový test

 

Vstoupit do diskuse
1

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud