Pavel Novotný
13. září 2017 • 19:10

"Ty druhé" Češky. Jak si vedou hráčky za Plíškovou, Kvitovou a spol.?

Vstoupit do diskuse
0
  • O český ženský tenis se není třeba obávatO český ženský tenis se není třeba obávatFOTO: sport

    Čekají na svou šanci. A brzy by se jí mohly chopit. Za Karolínou Plíškovou, Petrou Kvitovou a dalšími stálicemi českého tenisu se chystají promluvit mezi světovou elitu i další velké naděje. A nejde jen o kometu Markétu Vondroušovou či letošní vítězku dvou turnajů WTA Kateřinu Siniakovou. I v nižších patrech žebříčku se českému tenisu rýsuje pořádně silná záloha dalších kvalitních hráček.

  • TEREZA MARTINCOVÁ

    Tereza Martincová si zadělala na pořádné problémy (archivní foto)Foto profimedia.cz

    NA ŽEBŘÍČKU: 115.
    VĚK: 22

    Pomalu, zato s jistotou stoupá žebříčkem dvaadvacetiletá Tereza Martincová. Rok 2016 končila jako 158. hráčka světa, dnes ji patří 115. příčka a výrazně se tak přiblížila vysněné stovce.

    Fantastickými výkony se rodačka z Prahy blýskla především na turnaji v Gstaadu, kde došla až do semifinále. Cestou si poradila například i se světovou dvacítkou Caroline Garciaovou, což je také do této doby jejím nejcennějším skalpem.

    Dařilo se jí i na US Open, kde se poprvé v kariéře probila přes kvalifikační boje do hlavní soutěže, kde shodou okolností skončila právě na Garciaové.

  • BARBORA KREJČÍKOVÁ

    Barbora Krejčíková na Bertensovou nestačilaFoto profimedia.cz

    NA ŽEBŘÍČKU: 125.
    VĚK: 21

    Jako o velkém tenisovém talentu se už delší čas mluví v souvislosti s Barborou Krejčíkovou. Jednadvacetiletá tenistka, které s kariérou pomáhá legendární Jana Novotná, svůj potenciál začala plně realizovat až letos. 

    Sezonu 2016 končila na 251. příčce, letos se stejně jako Martincová výrazně přiblížila vytoužené stovce. Na rozdíl od ní však Krejčíková předvádí vynikající výkony i ve čtyřhře, kde figuruje na fantastické 26. pozici.

    Obrovskou senzaci zařídila Krejčíková v páru s Kateřinou Siniakovou na loňském French Open, kdy v osmifinále vyřadily do té doby prakticky neporazitelný pár Hingisová, Mirzaová. Své deblové kvality podtrhla i dvěma deblovými tituly na okruhu WTA.

    Pro Krejčíkovou jsou však jasnou prioritou dvouhry. Svůj životní turnaj odehrála v letošním roce na turnaji v Norimberku, kde se až z kvalifikace poprvé probila do finále. Cestou porazila čtyři hráčky z TOP 100, až ve finále nestačila na Nizozemku Bertensovou.

    Výborného výsledku dosáhla stejně jako Martincová v Bastadu, tam se její cesta zastavila ve čtvrtfinále na Gariaové. Na svoji premiérovou grandslamovou účast rodačka z Brna zatím čeká.

  • MARIE BOUZKOVÁ

    Marie Bouzková předváděla na juniorském US Open skvělé výkonyFoto Profimedia.cz

    NA ŽEBŘÍČKU: 170.
    VĚK: 19

    "Vondroušová i Bouzková patří k největším českým nadějím." Tak mluvil na začátku roku o českém tenise jeho šéf Ivo Kaderka. Prvně jmenovaná svůj potenciál naplnila už o několik týdnů později, druhá v pořadí se na to chystá.

    Její umístění nemusí na první pohled navádět k přílišnému optimismu, pravdou však je, že devatenáctiletá slečna, která žije polovinu roku v americkém Bradentonu na Floridě, každým rokem letí žebříčkem. Oproti minulé sezoně si polepšila téměř o sto míst a s tím se rozhodně nehodlá spokojit.

    Na rozdíl od Krejčíkové se specializuje prakticky výhradně na dvouhry. Letos zazářila například na turnaji ITF v Perthu, který ovládla. Cestou mimo jiné vyřadila Barboru Krejčíkovou a ve finále Markétu Vondroušovou. O pár týdnů později triumfovala i na turnaji stejné úrovně v Orlandu.

    Vítězka juniorského US Open z roku 2014 zatím na svůj větší úspěch na turnajích WTA čeká, její potenciál je však obrovský.

  • TEREZA SMITKOVÁ

    Tereza Smitková na svůj velký úspěch v kariéře čekáFoto profimedia.cz

    NA ŽEBŘÍČKU: 218.
    VĚK: 22

    Stále má potenciál, stále to může dotáhnout vysoko. Kariéra dvaadvacetileté Terezy Smitkové se však někde zadrhla a ne a ne ji nastartovat. Možná si  pamatujete Wimbledon 2014 a senzační tažení v té době neznámé Češky do osmifinále Wimbledonu, kde skončila až na Lucii Šafářové.

    V té době se devatenáctileté rodačce s Hradce Králové předpovídala obrovská budoucnost. V žebříčku to dotáhla až na 60. místo, své kvality potvrdila i ve Fed Cupu, kdy při absenci hvězd pomohla výhrou nad Kanaďankou Dabrowskou českému týmu do semifinále a svěřenkyním trenéra Petra Pály i k celkovému triumfu.

    Zatímco však její krajanky žebříčkem každým rokem stoupají, Smitková padá. Na konci životního roku 2014 byla 83., o rok později 125. a sezonu 2016 zakončila na 182. místě.  A letos to bude ještě horší...

    Více než dva zápasy v tomto roce vyhrála letos jen na menších turnajích ITF. Dokáže Tereza Smitková svoji kariéru ještě nastartovat?

  • ANASTASIA ZARYCKÁ

    Anastasia ZaryckáFoto twitter.com

    NA ŽEBŘÍČKU: 302.
    VĚK: 19

    Dobře si toto jméno zapamatujte. Další velkou nadějí českého tenisu je teprve devatenáctiletá Anastasia Zarycká. Ještě před nedávném reprezentovala talentovaná hráčka Ukrajinu, nyní však již bojuje v českých barvách. A pro český tenis je to jen dobře.

    Mladičká tenistka totiž letí žebříčkem opravdu jako uragán. Na konci roku 2015 jí patřila 1256. příčka, o rok později již byla 626. tenistkou světa a letos pronikla téměř mezi nejlepší třista hráček světa.

    K velkým příslibům patří i 21letá Karolína Muchová, které se však letošní rok nedaří podle představ. Oproti sezoně 2016, kdy byla na hranici druhé stovky, se propadla až na současnou 270. příčku.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud