Pavel Novotný
20. března 2018 • 16:05

Vondroušová vládne talentům: kde byly v jejím věku Kvitová či Serena?

Vstoupit do diskuse
0
  • Jak si vede Markéta Vondroušová oproti konkurenci?Jak si vede Markéta Vondroušová oproti konkurenci?FOTO: sport

    Je obrovským příslibem českého tenisu. Markéta Vondroušová ještě na začátku minulého roku vstupovala do sezony z pozice hráčky páté stovky světového žebříčku, aby jí o čtrnáct měsíců později patřila padesátá příčka. Ta je také její dosavadní nejlepší umístění v kariéře. A s tím se zdaleka nehodlá spokojit. Jak na tom byly v jejím věku největší české či zahraniční hvězdy?
     

    Nemůže se rovnat Martině Hingisové, která se v šestnácti letech stala světovou jedničkou a grandslamovou šampionkou či Jennifer Capriatiové, jenž pro změnu hrála semifinále Roland Garros ve čtrnácti letech. Přesto je rodačka ze Sokolova v necelých devatenácti letech velkou vycházející hvězdou českého tenisu.

    Svůj první titul na okruhu WTA získala už v sedmnácti letech, když ovládla turnaj ve švýcarském Bielu. A Vondroušové patří i další cenný primát. V žebříčku nejlepších sta tenistek světa byste totiž mladší hráčku hledali marně.

    Pomyslné druhé místo patří americkému talentu Catherine Bellisové, která je o dva měsíce starší než Češka, v žebříčku jí od Vondroušové dělí šest míst (44.) V elitní stovce jsou kromě nich ještě dvě tenistky, které nedosáhly dvaceti let - Běloruska Sabalenková a Američanka Keninová.

  • Karolína Plíšková

    Karolína Plíšková titul v Dubaji neobhájíFoto Reuters

    NA ŽEBŘÍČKU: 6.
    VĚK: 25 let
    PRVNÍ TITUL NA OKRUHU WTA: 20 let (Kuala Lumpur 2013)

    I ona patřila od juniorských let spolu se sestrou Kristýnou k velkým nadějím českého tenisu. Hned při své první účasti na juniorském Austalian Open se radovala z titulu, její sestra pro změnu ovládla ve stejné kategorii Wimbledon. A svůj potenciál Karolína na rozdíl od svého o pár minut staršího dvojčete zatím plně využívá.

    Rodačce z Loun a brzy šestadvacetileté tenistce patří v žebříčku šesté místo, v minulé sezoně si ale na osm týdnů vyzkoušela i pocit, jaké to je, když se vám celý svět dívá na záda.

    Na rozdíl od Vondroušové byl rozjezd Karolíny Plíškové poněkud pozvolnější. Ve věku osmnácti let a osmi měsíců, kterými se dnes chlubí Vondroušová, jí v žebříčku patřila pozice okolo 203. místa světa.

    Na současnou pozici Vondroušové se Plíšková dostala "až" ve svých 20 letech. na svůj první triumf na okruhu WTA dosáhla v dvaceti letech, když vyhrála turnaj v Kuala Lumpur.

  • Petra Kvitová

    Petra Kvitová vypadla z turnaje Indian WellsFoto Profimedia.cz

    NA ŽEBŘÍČKU: 9.
    VĚK: 28 let
    PRVNÍ TITUL NA OKRUHU WTA: 18 let (Hobart 2009)

    I Petra Kvitová patřila už od mládežnických kategorií mezi očekávané hvězdy minimálně českého tenisu. V roce 2006 ovládla jako čtrnáctiletá Pardubickou juniorku, svůj debut na okruhu WTA si vyzkoušela o rok později ve Švédsku na turnaji Nordea Nordic Light Open.

    Na rozdíl od Karolíny Plíškové však má Petra Kvitová doma už dva grandslamové tituly za wimbledonské triumfy v letech 2011 a 2014, na druhou stranu nikdy nepoznala, jaké je to být nejlepší hráčkou planety, dosavadním maximem pětinásobné fedcupové šampionky je druhé místo.

    Poprvé se rodačka z Fulneku z turnajového titulu radovala v roce 2009 v Hobartu, když jí bylo necelých devatenáct let. Ve věku současné české  pětky jí patřily pozice v páté desítce žebříčku, tedy velmi podobné současnému postavení Vondroušové.

    Po předloňském prosincovém napadení se Petra Kvitová znovu vrací do formy. Po šňůře čtrnácti výher v řadě včetně triumfů v Dauhá a Petrohradu se vrátila do světové desítky a vzhledem k tomu, že žádné další body nebude na nadcházejících turnajích až do začátku travnaté sezony obhajovat, může žebříčkem ještě stoupat.

  • Barbora Strýcová

    Strýcová na returnuFoto ČTK

    NA ŽEBŘÍČKU: 24.
    VĚK: 28 let
    PRVNÍ TITUL NA OKRUHU WTA: 25 let (Quebec 2011)

    Juniorská mistryně světa, dvojnásobná vítězka juniorského Australian Open, světová jednička ve stejné kategorii. Tím vším se může pyšnit v současné době jednatřicetiletá Barbora Strýcová.

    V dospělé kategorii se vyhlášená bojovnice dostala maximálně na šestnácté místo světa, na první ze dvou turnajových vavřínů si počkala do roku 2011, kdy vyhrála turnaj v Quebecu. Bylo jí pětadvacet let.

    Svěřenkyně Davida Kotyzy se ve věku Markéty Vondroušové držela na podobných příčkách jako její následovnice, patřila jí pozice v šesté světové desítce. Plzeňská rodačka poněkud subtilnější postavu (164 cm) vždy nahrazovala obrovskou bojovností a zarputilostí, což se v nejednom případě projevilo i mimo kurt.

    "Dělám spoustu chyb, na kurtu se někdy chovám jako debil, ale to jsem prostě já. Nechci být jako někdo jiný, chci být sama sebou. Originální,“ řekla před nedávnem opora fedcupového týmu.

     

  • Lucie Šafářová

    Lucie Šafářová v utkání na US Open s Coco VandewegheovouFoto ČTK
    NA ŽEBŘÍČKU: 35.
    VĚK: 31 let
    PRVNÍ TITUL NA OKRUHU WTA: 18 let (Forest Hills, 2005)

    Takové úspěchy, jako sestry Plíškovy či Barbora Strýcová, mezi juniorkami nesbírala. Přesto se Lucie Šafářová postupně zařadila mezi největší hvězdy světového tenisu. Na žebříčku to dotáhla v životní sezoně 2015, kdy si zahrála finále French Open, na páté místo. V loňském roce se pro změnu stala světovou jedničkou ve čtyřhře.

    První titul z celkových sedmi si připsala ve svých osmnácti letech na turnaji ve Forest Hills a prakticky na podobných pozicích, jako se dnes drží Vondroušová, byla i ona. Rodačce z Brna patřila krátce před devatenáctými narozeninami pozice v šesté desítce světového žebříčku.

  • Kateřina Siniaková

    Kateřina Siniaková nestačila na Kristinu MladenovicovouFoto ČTK

    NA ŽEBŘÍČKU: 54.
    VĚK: 21 let
    PRVNÍ TITUL NA OKRUHU WTA: 20 let (Šen-čen 2017)

    "Chci být světová jednička.“ To před nedávnem prohlásila stále teprve jednadvacetiletá Kateřina Siniková.  Současná 54. hráčka světa má na svém kontě dva turnajové vavříny, oba získala v minulém roce.

    Ten premiérový si rodačka z Hradce Králové připsala na prvním podniku, kterého se v sezoně 2017  zúčastnila. Povedlo se jí to v Šen-čenu, když jí bylo dvacet let, druhý přidala o půl roku později v Bastadu, kde ve finále porazila pozdější grandslamovou šampionku Caroline Wozniackou.

    Kateřina Siniaková, která je mimo jiné i vynikající deblistkou (12. na světě), byla už 36. hráčkou světa, ve věku Vondroušové jí patřila pozice okolo osmdesátého místa.

  • Další světové hvězdy

    Serena Williamsová přijímá gratulace od Marie ŠarapovovéFoto profimedia.cz

    A jak na tom byly ve věku Markéty Vondroušové některé současné hvězdy světového tenisu?

    JMÉNO

    NA ŽEBŘÍČKU (ve věku 18 let a 8 měsíců)

    PRVNÍ VYHRANÝ TURNAJ

    NA ŽEBŘÍČKU NYNÍ

    Markéta Vondroušová

    50.

    17 let, 10 měsíců (Biel, 2017)

    50.

    Maria Šarapovová

    4.

    16 let, 5 měsíců (Tokio, 2003)

    42.

    Serena Williamsová

    8.

    17 let, 5 měsíců (Paříž, 1999)

    -

    Venus Williamsová

    6.

    17 let, 7 měsíce (Oklahoma, 1999)

    8.

    Caroline Wozniacká

    12.

    18 let

    2.

    Simone Halepová

    114.

    21 let, 9 měsíce

    1.

    Garbiňe Muguruzaová

    138.

    20 let, 5 měsíců

    3.

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud