Pavel Novotný
20. května 2018 • 20:30

Konec českých hvězd? Berdych, Strýcová i Šafářová vyklízejí pozice

Vstoupit do diskuse
0
  • Vyklízejí Tomáš Berdych, Lucie Šafářová a Barbora Strýcová pozice?Vyklízejí Tomáš Berdych, Lucie Šafářová a Barbora Strýcová pozice?FOTO: sport

    Pro český tenis toho udělali strašně moc. Tomáš Berdych byl zcela nepostradatelným článkem při jízdě za dvěma daviscupovými tituly, Lucie Šafářová je podepsána pod čtyřmi fedcupovými triumfy, Barbora Strýcová dokonce pod pěti... Především památným vítězstvím nad Nadalem ve Wimbledonu v roce 2012 se do dějin zapsal i Lukáš Rosol. Tohle všechno se však zdá jako dávná minulost. Ani jedné z českých ikon se v současné době na kurtu z různých důvodů vůbec nedaří, navíc ani pokročilý tenisový věk nedává moc nadějí, že by se to mohlo zlepšit.

  • Tomáš Berdych

    Tomáš Berdych v zápase s Denisem ŠapovalovemFoto Reuters

    věk: 32 let
    na žebříčku: 17.
    letošní bilance: 10:8

    Teni pocit zná spousta špičkových sportovců. Dlouhá léta se pohybují mezi světovou elitou, ale na pomyslný vrchol se nikdy nedostanou. Vyprávět by o tom mohla například řada hvězd z hokejové NHL, kteří si i přes svou skvostnou kariéru nikdy nevychutnali, jaké je to zvednout nad hlavu slavný Stanleyův pohár.

    Své o tom ale ví i Tomáš Berdych. Ten pro změnu v konkurenci Federera, Murrayho, Nadala či Djokoviče zatím nikdy nepoznal pocit grandslamového vítěze. A dost pravděpodobně už nikdy nepozná.

    "Tomáš Berdych je nejlepší tenista bez grandslamového titulu. Ale stále ho může získat," prohlásil před časem legendární Mats Wilander. Tato věta však každým dalším měsícem bere za své.

    Český tenista je sice v žebříčku v současné době na stále slušném sedmnáctém místě, jeho výkony však zvlášť v letošní sezoně napovídají, že kariéra rodáka z Valašského Meziříčí nabírá pozvolna klesající tendenci.

    Naposledy prohrál v prvním kole turnaje v Římě s vycházející superstar Denisem Šapovalovem, hned na prvním soupeři skončil i v Madridu (Richard Gasquet) a Monte Carlu (Kei Nišikori). Na první antukové vítězství v letošní sezoně tak stále čeká.

    Rok přitom zahájila bývalá světová čtyřka výborně, když si zahrála na Australian Open čtvrtfinále. To byl však také zatím jasně nejlepší Berdychův výsledek. Dál si zapsal jen čtvrtfinále v Rotterdamu či semifinále v Marseille. V Indian Wells a Miami skončil shodně na svém druhém soupeři a o antukovém trápení již řeč byla.

    LETOŠNÍ VÝSLEDKY BERDYCHA

    TURNAJ

    VÝSLEDEK

    Řím

    1. kolo (Šapovalov)

    Madrid

    2. kolo (Gasquet)

    Monte Carlo

    2. kolo (Nišikori)

    Miami

    3. kolo (Tiafoe)

    Indian Wells

    3. kolo (Hyeon Chung)

    Marseille

    semifinále (Chačanov)

    Rotterdam

    čtvrtfinále (Goffin)

    Australian Open

    čtvrtfinále (Federer)

  • Barbora Strýcová

    Barbora Strýcová bojuje o další výhruFoto profimedia.cz

    věk: 32 let
    na žebříčku: 25.
    letošní bilance: 8:11

    Nedá zadarmo ani míček. Radši by na kurtu padla, než aby bez boje odevzdala zápas. Přesto v posledních měsících zažívá Barbora Strýcová obrovské výsledkové trápení. Její poslední porážka v Římě se Stephensovou byla již její osmou v řadě. A asi i sama plzeňská rodačka tuší, že náročný fyzický styl tenisu už dlouho na absolutní světovou špičku stačit nebude.

    Vůli bojovat s pokročilým tenisovým věkem i soupeřkami však neztrácí. "Tělo bolí po každém zápase, ale musím brát bolest pozitivně. Když mě sport bolí, je to správné. Večer ulehám a bolí mě úplně všechno, ale to je pro mě motivace zase ráno vstát a jít na trénink. Bolest mě prostě pořád baví. A tenis ještě víc, což nejdůležitější," řekla v nedávném rozhovoru pro deníku Sport Strýcová.

    Pětinásobná fedcupová šampionka se však i přes mizerné období drží v žebříčku velmi vysoko. Její současná 25. příčka je jen o deset pozic horší než je její maximum z ledna minulého roku, navíc si hájí i fantastické dvanácté místo v deblovém rankingu.

    Že se však myšlenky české bojovnice začínají toulat i jiným než tenisovým směrem, potvrzují i její další slova. "Mám dny, kdy si říkám, že už bych chtěla miminko, a pak jsou další, kdy naopak ještě vůbec nechci. Samozřejmě dítě bych ráda měla, ale nevím ještě kdy. Až to přijde, tak to přijde.“

    LETOŠNÍ  VÝSLEDKY STRÝCOVÉ

    TURNAJ

    VÝSLEDEK

    Řím

    1. kolo (Stephensová)

    Madrid

    1. kolo (Navarrová)

    Praha

    1. kolo (Giorgiová)

    Stuttgart

    1. kolo (Siegemundová)

    Miami

    2. kolo (Mchaleová)

    Indian Wells

    2. kolo (Martičová)

    Dauhá

    1. kolo (Kerberová)

    Australian Open

    osmifinále (Karolína Plíšková)

    Sydney

    čtvrtfinále (Bartyová)

    Aucland

    čtvrtfinále (Su-Wei Hsieh)

  • Lucie Šafářová

    Lucie Šafářová na turnaji v SydneyFoto Profimedia.cz

    věk: 31 let
    na žebříčku: 53.
    letošní bilance: 2:4

    Psal se rok 2015 a tenisový svět se klanil věčně usměvavé Češce. Lucie Šafářová si v své životní sezoně zahrála finále French Open, stejný turnaj ovládla spolu s Bethanií Mattekovou-Sandsovou ve čtyřhře, kvalifikovala se na Turnaj mistryň a v žebříčku se dostala na fantastické páté místo.

    Od té doby však jakoby na brněnskou rodačku sedla nekončící smůla. Ještě před svojí premiérou účastí na Turnaji mistryň bojovala s bakteriální infekcí a různé zdravotní problémy jí komplikovaly život i v sezoně následující.

    Přesto se nezničitelná optimistka dokázala stát světovou jedničkou ve čtyřhře. Smůla se však Šafářové drží jako žíznivé klíště i nadále. Když už se různá zranění a bolístky vyhýbají jí samotné, tak potkaly její parťačku Mattekovou-Sandsovou, která si během loňského Wimbledonu vážně poranila koleno. 

    Letos si jedna z nejsympatičtějších hráček na okruhu střihla jen čtyři turnaje, kromě Australian Open, kde došla do třetího kola, však vždy končila na první soupeřce. Nutno říct, že jednatřicetileté tenistce nepřálo štěstí ani při losu. Jména jejich letošních přemožitelek v podání Kerberové, Karolíny Plíškové, Julii Görgesové a Caroliny Garciaové mluví za vše.

    Zatím posledním turnajem Šafářové byl únorový podnik v Dubaji, od té doby se opět potýkala se zdravotními problémy. Díky divoké karty od organizátorů zkusí štěstí v generálce na French Open na turnaji ve Štrasburku.

    LETOŠNÍ  VÝSLEDKY ŠAFÁŘOVÉ

    TURNAJ

    VÝSLEDEK

    Dubaj

    1. kolo (Garciaová)

    Dauhá

    1. kolo Görgesová)

    Australian Open

    3. kolo (Karolína Plíšková)

    Sydney

    1. kolo (Kerberová)

  • Lukáš Rosol

    Lukáš Rosol bojuje v pátém zápase baráže v NizozemskuFoto Česká sportovní/Pavel Lebeda (sport-pics.cz)

    věk: 32 let
    na žebříčku: 284.
    letošní bilance: 10:5

    Stále věří, že se i po pětiměsíční pauze zaviněné problémy s achilovkou muže vrátit do elitní stovky a znovu trápit aspoň širší světovou špičku. Navíc Rosolova letošní bilance deseti výher a pět porážek nevypadá na první pohled špatně. Faktem však je, že brněnský rodák tuto statistiku nabral zásadně na challengerových turnajích, v jednom případě dokonce klání kategorie ITF.

    Jeho soupeři se rekrutují povětšinou z třetí stovky žebříčku. Ani přesto však návratu Lukáše Rosola do vyšších pater nic nenasvědčuje. Jeho letošním maximem je čtvrtfinále challengeru v Tunisu, na posledních dvou turnajích vždy končil v prvním kole.

    Dvaatřicetiletý vítěz dvou turnajů ATP však svůj boj se soupeři i s věkem nevzdává. "Mám to v hlavě srovnané, chci hrát, co nejdéle to půjde, takže klidně ještě další tři čtyři roky. Cítím se fit, odpočinutý. Mám totiž velkou chuť se vrátit nahoru, i když si lidi možná myslí, že už na nějaká dobrá místa nedosáhnu. Ale já se fakt cítím pořád dobře, plný energie a síly, takže věřím, že se někam na dobrá čísla vrátím," prohlásil na konci března Rosol.

    LETOŠNÍ  VÝSLEDKY ROSOLA

    TURNAJ

    VÝSLEDEK

    Ostrava

    1. kolo (Serdarušič)

    Francavilla

    1. kolo (Olivo)

    Tunis

    čtvrtfinále (Gimeno-Traver)

    Marbella

    1. kolo (Andreozzi)

    Reus

    čtvrtfinále (Moroni)

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud