23. června 2018 • 16:15

Show Petry Kvitové! V Birminghamu vládla a zahraje si o pátý letošní titul

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Česká tenistka Petra Kvitová si na trávě v Birminghamu zahraje popáté v sezoně finále turnaje WTA Tour. Nasazená čtyřka porazila v dnešním semifinále 6:3, 6:2 Rumunku Mihaelu Buzarnescuovou a jedna výhra ji dělí od obhajoby loňského titulu.O pětadvacátý turnajový triumf v kariéře se Kvitová v neděli utká se Slovenkou Magdalénou Rybárikovou, jež v druhém semifinále zdolala 7:6 a 6:4 Barboru Strýcovou.



Dosavadní jediný vzájemný duel s Rybárikovou vyhrála před čtyřmi lety v New Havenu Kvitová. Své schopnosti na trávě však Rybáriková prokázala loňským postupem do semifinále Wimbledonu a také nyní v Birminghamu, kde už v prvním kole vyřadila Karolínu Plíškovou.

"Vím, že ráda hraje na trávě, takže to snad bude hezký zápas na koukání," řekla Kvitová, jež stejně jako Strýcová řadí slovenskou tenistku mezi nejbližší kamarádky na okruhu. "Jasně, jsme dobré kámošky. Už jsme tady tento týden trénovaly, vždycky spolu trénujeme, když jsme na stejném turnaji," dodala česká hvězda.

Dvojnásobná wimbledonská šampionka Kvitová ještě na turnaji neztratila set a bude chtít navázat na letošní triumfy z Petrohradu, Dauhá, Prahy a Madridu. Osmadvacetiletá Češka vyhrála šest posledních finále.

Kvitová se může v Birminghamu opřít o servis a tvrdé umístěné údery. S třicátou hráčkou světa Buzarnescuovou sice ztratila jednou podání, sama ale brejkla soupeřku čtyřikrát a zápas ukončila šestým esem. Buzarnescuovou už letos Kvitová porazila v třísetové bitvě v pražském finále.

"Nějaký čas mi trvalo, než jsem si zvykla na její levácký servis a ostatní údery. Je to přece jen něco jiného," řekla Kvitová. V Birminghamu zatím plní roli velké favoritky.

"Skoro vždycky se ode mě očekává, že vyhraju, takže není jednoduché jít do semifinále na takovém turnaji, který mám hodně ráda. Nervy pořád pracují, ale snažila jsem se hrát dobře a vyhrála jsem," řekla tenistka z Fulneku.

Dnešní výhra byla pro Kvitovou už 36. v sezoně, čímž překonala dosud vedoucí ženu v této statistice Simonu Halepovou z Rumunska. "Tohle jsem na začátku sezony vůbec nečekala. V Austrálii to nezačalo moc dobře, ale teď si nedokážu představit lepší průběh roku," řekla fedcupová reprezentantka.

Strýcová neúspěšně útočila na třetí finále v Birminghamu po letech 2014 a 2016, v pátém vzájemném zápase nedokázala poprvé v kariéře Rybárikovou porazit. Šance přitom zkušená Češka měla. V prvním setu byla za stavu 5:3 a 30:0 dva míčky od zisku sady, ale nezvládla game dopodávat a tie-break pak prohrála hladce 1:7.

Ve druhé sadě byla Strýcová blízko vyrovnání, ale za stavu 4:3 a 30:0 při vlastním podání opět hru neuzavřela a Rybáriková třemi gamy za sebou zápas otočila. Dvaatřicetiletá plzeňská rodačka utkání ukončila příliš dlouhým forhendem.

Dvouhra - semifinále:

Rybáriková (SR) - Strýcová (ČR) 7:6 (7:1), 6:4.,
Kvitová (4-ČR) - Buzarnescuová (Rum.) 6:3, 6:2

Federer si zahraje o 99. titul kariéry

 Rogera Federera dělí jediné vítězství od desátého triumfu na tenisovém turnaji v Halle, který mu zároveň zajistí setrvání na postu světové jedničky. Šestatřicetiletý Švýcar porazil v semifinále Američana Denise Kudlu 7:6, 7:5.

Dvacetinásobný grandslamový vítěz zaznamenal navlas stejný výsledek jako o kolo dříve, kdy vyřadil 60. hráče světa Australana Matthewa Ebdena. Kudla je v žebříčku ještě o 49 míst níž.

Federer vyhrál na trávě dvacátý zápas za sebou. Ve finále se v neděli utká s dalším nenasazeným protivníkem Bornou Čoričem z Chorvatska, kterému po pěti gamech vzdal Španěl Roberto Bautista. Pokud Federer uspěje, získá na okruhu ATP 99. titul.

Dvouhra - semifinále:

Federer (1-Švýc.) - Kudla (USA) 7:6 (7:1), 7:5,
Čorič (Chorv.) - Bautista (4-Šp.) 2:3 skreč.

Šafářová se Štefkovou si zahrají o titul

Tenistka Lucie Šafářová si po vyřazení ve čtvrtfinále dvouhry zahraje na trávě na Mallorce o titul ve čtyřhře. Pětinásobná grandslamová šampionka v deblu vytvořila na španělském ostrově pár s další českou hráčkou Barborou Štefkovou a hned na prvním společném turnaji postoupily bez ztráty setu do finále.

Zatímco jednatřicetiletá Šafářová si zahraje 19. deblové finále v kariéře a bude usilovat o šestnáctý titul, o osm let mladší Štefková postoupila do vyvrcholení turnaje WTA Tour poprvé.

Ve finále se česká dvojice střetne s turnajovými jedničkami Andrejou Klepačovou ze Slovinska a Španělkou Marií José Martínezovou. Na Wimbledon se už Šafářová vrátí po roce ke své americké parťačce Bethanii Mattekové-Sandsové, s níž získala všechny své grandslamové tituly.

Čtyřhra - semifinále:

Šafářová, Štefková (ČR) - Kerkhoveová, Morozovová (Niz./Běl.) 6:0, 6:4.

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud