23. března 2019 • 19:34

Osobitá šampionka. Talent těží i z meditace, šok jí přivál miliony

Autor: Tomáš Macák
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Loni v Indian Wells překvapivě slavila Japonka Naomi Ósakaová. Aktuální vítězka tenisového turnaje je ale ještě větším šokem. Osmnáctiletá Bianca Andreescuová ještě v říjnu patřila do třetí stovky žebříčku, teď jakožto držitelka divoké karty vyhrála superprestižní akci v Kalifornii. Zažila dva týdny jako zatím nikdy předtím. Další potenciál je nezpochybnitelný. „Jestli bude hrát takto, tak je na konci roku v desítce žebříčku,“ predikuje Martina Navrátilová mladici, kterou k úspěchu dovedla i meditace.



O bleskové přeměně z nadějné tenistky na superstar okruhu WTA svědčí jeden fakt. Před akcí v Indian Wells si ve své – zatím kraťounké kariéře – přišla Bianca Andreescuová na přibližně 350 tisíc amerických dolarů. Po odjezdu z kalifornské destinace věděla, že na její účet přiteče 1,35 milionu stejné měny (asi 30 milionů korun).

„Je neuvěřitelné, co se mi povedlo během celého týdne - vlastně dvou týdnů!“

Tato věta vystihuje vše. Andreescuová zatím nikdy neměla možnost pobýt na jedné tenisové zastávce takovou dobu. 

Celkové vítězství mladičké Kanaďanky na turnaji, který je svojí prestižností považován za pátý grandslam, nemohlo nevzbudit obdivné hlasy ze všech stran. „Z divoké karty až na šampionku Indian Wells. Bianca Andreescuová se zapsala do dějin,“ gratuloval kanadský premiér Justin Trudeau.

Ano. To je jeden z hlavních faktorů, proč je triumf osmnáctileté hráčky tolik opěvován. Andreescuová se na velkolepé akci v poušti stala první šampionkou, která do turnaje vstupovala se zkratkou „WC“ (wild card) u svého jména. Držitelka divoké karty se také stala první vítězkou teenagerkou od roku 2001, kdy v Indian Wells vládla Serena Williamsová.

„Jsem k**va šampionkou z Indian Wells,“ ulevila si s blaženým úsměvem před novináři Andreescuová po nedělním finálovém skalpu dvojnásobné grandslamové šampionky Angelique Kerberové. Není žádnou vyklepanou holkou, která by se styděla mluvit před kamerami či obecně na veřejnosti.

„Ráda jsem jiná,“ tvrdila již před týdnem o své osobě. Dokáže zaujmout i netradičním doplňkem, který zdobí její biceps. Je jím gumička do vlasů, kterou si při přípravě na aktuální sezonu jednou odložila na zápěstí. Odtamtud se při tréninkových ranách samovolně posunovala až za loket, kde nakonec zůstala. A stala se jakýmsi talismanem. Teď už jí fanynky posílají fotografie, na kterých je patrná inspirace – věc patřící do vlasů na ruce. „Takže bych řekla, že teď trochu nastoluji trend,“ uvedla Andreescuová.

Pravou paži mladičké hráčky v letošní sezoně zdobí doplněk, který běžně patří do vlasů.Foto ČTK

Další nekonveční součástí jejího života je meditace. „Jde o hlavní věc, která mi pomáhá zůstat soustředěnou a pozitivní,“ líčí. K přínosnému koníčku ji přivedla maminka, když bylo Biance 12 let a hned si tuto praktiku velice ráda osvojila. Mimochodem právě její maminka, stejně jako otec, pocházejí z Rumunska. Sama Bianca Andreescuová sice přišla na svět v kanadském Thornhille, ale dětství strávila s rodinou právě v rumunské krajině. Definitivně na americkém kontinentu zakotvila v roce 2011.

Nový objev je prostě originálem, na který nyní prší chvála.

„Zrodila se hvězda. Gratulace, jsi ohromná bojovnice,“ napsala po neočekávané korunovaci v Indian Wells na Twitter australská legenda Rod Laver.

Přes stejnou sociální síť gratulovali také krajané kolegové v čele s Eugenie Bouchardovou. Pokud by měla Andreescuová pokračovat v nastaveném módu, může obří popularitu blonďatého fenoménu atakovat. Minimálně v tenisové rovině je momentálně s přehledem před Bouchardovou, po trofeji ze Spojených států se vyšvihla na 24. pozici v žebříčku.

Přitom ještě 6. ledna jí v bodování patřilo až 152. místo, rok zpět objížděla nejnižší turnaje ITF. Když loni na podniku v Japonsku vypadla ve druhém kole, odnášela si tenisovou almužnu v hodnotě 390 dolarů. O tom, kolik cifer má šek za výhru na uplynulé akci již bylo napsáno.

Aktuální pohádka má ale především jiné plusy než finanční výdělek. „Být schopná hrát proti těm nejlepším tenistkám, to je opravdu sen stávající se skutečností,“ uvedla Andreescuová, která své opanování Indian Wells přirovnala k příběhu o Popelce.

Teď nebezpečný benjamínek zamířil do Miami, kde se pokusí přiblížit zisku „Sunshine double“ – ukořistění titulů právě z Indian Wells a města na Floridě bezprostředně po sobě. Aktuální krok znamená porazit ve třetím kole finálovou sokyni z Kalifornie Kerberovou.

Očekávání a tlak teď budou rapidně přibývat. Loni v Indian Wells pozvedla trofej – rovněž mladá – Naomi Ósakaová, která později během roku vyhrála US Open a o pár měsíců později i major v Melbourne. Následující měsíce ukážou, zda bude Andreescuová kopírovat šlépěje Japonky i nadále.

Věštby od jedné z nejpověřenějších jsou tomu nakloněné. „Jestli bude hrát takto, tak je na konci roku v elitní desítce žebříčku. Těším se na to, až ji uvidím, jak se stává ještě lepší tenistkou,“ glosovala Martina Navrátilová, které připomíná herní projev Andreescuové styl Andyho Murrayho. „K tomu, aby hrála jako on, má před sebou ještě kus cesty, ale rozhodně se pohybuje v jeho trajektorii,“ dodala k hráčce, jejíž tenis je silový, vytrvalý, nebojí se riskovat.

Čerstvě zrozenou kanadskou hvězdu možná uvidí na vlastní oči i fanoušci v České republice. Kanada totiž do tuzemska přijede v rámci baráže Fed Cupu, která se hraje 20. a 21. dubna v Prostějově. Bude tou dobou Andreescuová ještě trochu výraznější součástí tenisové oblohy?

Kanadská tenistka Bianca Andreescuová se hecuje ve finále turnaje v Indian Wells
Kanadská tenistka Bianca Andreescuová se hecuje ve finále turnaje v Indian Wells

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud