19. května 2019 • 14:35

Plíšková má titul z Říma! Zdolala Kontaovou, bude světovou dvojkou

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Karolína Plíšková slaví jako druhá česká tenistka v historii titul na turnaji v Římě. Ve finále porazila Britku Johannu Kontaovou 6:3 a 6:4, vybojovala třináctý triumf v kariéře a na antuce slaví třetí a zároveň nejcennější trofej.



V Římě navázala na jedinou českou šampionku z "věčného města" Reginu Maršíkovou, která tam slavila před 41 lety. Díky prvnímu antukovému vítězství na akci kategorie WTA Premier 5 se Plíšková posune v žebříčku na druhé místo.

"Byl to skvělý týden, prošla jsem si pár těžkými zápasy a jsem nadšená, že jsem to mohla dneska takhle krásně dokončit," řekla Plíšková při slavnostním ceremoniálu. "Hrála jsem tady první finále a doufám, že nebylo poslední."

Sedmadvacetiletá Plíšková získala po Brisbane druhou trofej v sezoně. Dvakrát letos dokázaly vyhrát už jen Petra Kvitová a Nizozemka Kiki Bertensová.

Plíšková v první sadě výborně podávala a udělala v ní jen pět nevynucených chyb. Díky využitému brejkbolu z druhé hry rychle vedla 3:0. Ukončit set mohla za stavu 5:2 při podání soupeřky, ale return z druhého servisu poslala do autu. Vzápětí odvrátila se štěstím brejkbol a po nepovedeném zkrácení Kontaové set uzavřela.

Brejkbol na úvod druhého setu ještě nevyužila, ale stále byla pevná při svém podání. Za stavu 3:3 už proměnila čtvrtý brejkbol v gamu po nejdelší výměně utkání, kterou ovládla po švihaném voleji. O hru později zvládla těžkou chvilku při svém servisu: vedla už 40:0. ale udělala dvě dvojchyby, náhle byla shoda, ale podání uhájila.

První dva mečboly nevyužila, ale třetí si vypracovala poté, co doběhla zkrácený míč. Za hodinu a 25 minut zápas skončil po ráně Kontaové do sítě a Plíšková si připsala sedmadvacátý vyhraný zápas sezony; jen Kvitová má o výhru více.

Plíšková titulem v Římě navázala na svou trenérku Conchitu Martínezovou. Španělská wimbledonská vítězka z roku 1994 se na antuce v italské metropoli prosadila dokonce čtyřikrát v řadě v letech 1993-96.

Na klouzavém povrchu Plíšková před Římem vyhrála turnaje v Praze v roce 2015 a loni ve Stuttgartu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud