2. ledna 2023 • 08:29

Největší výhra kariéry. Nosková v Austrálii rozebrala světovou osmičku

Autor: Miroslav Mazal
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Premiérové střetnutí s hráčkou světové desítky skončilo senzační výhrou. Česká tenistka Linda Nosková porazila v 1. kole turnaje v Adelaide Rusku Dariu Kasatkinovou 6:3, 6:7 (2), 6:3. Osmnáctiletá naděje tak v Austrálii vyhrála třetí zápas v řadě a ukázala skvělou formu v úvodu nové sezony.



V minulém roce se Linda Nosková prokousla do semifinále podniku WTA 250 v Praze, odbyla si také premiéru v hlavní soutěži grandslamu a prokousala se do první stovky světového žebříčku. Hned v úvodu sezony 2023 však osmnáctiletá česká naděje zvládá další významný milník.

Na podniku WTA 500 v australském Adelaide začala v kvalifikaci, kde na úvod zvládla obrat s Ruskou Annou Kalinskou. Na Nový rok překvapivě přehrála i její krajanku Anastasii Potapovovou a zajistila si účast v hlavní soutěži.

Noskové los 1. kola přisoudil další ruskou soupeřku – Dariu Kasatkinovou, turnajovou trojku a světovou osmičku. Rozehraná Češka začala zápas skvěle a v první sadě držela náskok. Set dokázala osmnáctiletá Nosková úspěšně doservírovat a vytvořila si dokonce vedení 2:0 v úvodu druhé sady.

Kasatkinová se poté zvedla a za stavu 5:4 si vypracovala dva setoboly, sada ale nakonec dospěla až do tie-breaku, který ovládla zkušenější Ruska poměrem 7:2. S aktuálně 102. hráčkou světového žebříčku to ale nezamávalo. Nosková si v úvodu rozhodující sady uhrála brejk a pak se držela ve vedení.

Nervozita v závěru? Kdepak. Hráčka původem z Valašska vystřihla v koncovce bitvy čistou hru na podání a zápas zakončila vítězným forhendem. Nosková zaznamenala úchvatných 57 winnerů a 3 esa. Celkem osmkrát prolomila podání hvězdné soupeřky.

„V Adelaide jsem vůbec poprvé. Je tady skvělá atmosféra a moc si to užívám. Snažím se předvádět své maximum,“ řekla mladá Češka bezprostředně po největším vítězství kariéry.  

A jízda v Adelaide zdaleka nemusí být u konce. Ve 2. kole Nosková narazí buď na americkou kvalifikantku Claire Liuovou, nebo domácí divokou kartu Priscillu Honovou. V úterý do turnaje vstoupí také Karolína Plíšková proti nasazené Lotyšce Jeleně Ostapenkové a Markéta Vondroušová vyzve Rusku Jekatěrinou Alexandrovovou.

Brenda Fruhvirtová dostala lekci

Patnáctiletá Brenda Fruhvirtová při své druhé účasti v hlavní soutěži podniku WTA padla s Kanaďankou Leylah Fernandezovou dvakrát 1:6. Mladá Češka startující v novozélandském Aucklandu na divokou kartu se trápila na podání, o které pětkrát přišla. Proti nasazené trojce neměla valnou šanci a prohrála za 61 minut.

Na podniku WTA 250 se představí také sedmnáctiletá Linda Fruhvirtová. Ani starší ze sesterského dua nečeká nic snadného, soupeřkou pro 1. kolo totiž je bývalá šampionka US Open Emma Raducanuová z Velké Británie.

Výsledky tenisového turnaje mužů a žen v Adelaide

Tenisový turnaj mužů a žen v Adelaide (tvrdý povrch):

Muži (dotace 642.735 dolarů):

Dvouhra - 1. kolo:

Nišioka (Jap.) - Rune (5-Nor.) 2:6, 6:4, 6:4
Kecmanovič (Srb.) - O'Connell (Austr.) 6:4, 6:4.

Ženy (dotace 826.837 dolarů):

Dvouhra - 1. kolo:

Nosková (ČR) - Kasatkinová (3-Rus.) 6:3, 6:7 (2:7), 6:3
Kuděrmětovová (4-Rus.) - Anisimovová (USA) 6:3, 6:0
Beguová (Rum.) - Rogersová (USA) 3:6, 7:6 (7:5), 6:1.

Čtyřhra - 1. kolo:

Vondroušová, Kolodziejová (ČR) - Sasnovičová, Mihalíková (Běl./SR) 7:5, 6:4.

Ruská tenistka Daria Kasatkinová na turnaji v Adelaide nestačila na Lindu Noskovou
Ruská tenistka Daria Kasatkinová na turnaji v Adelaide nestačila na Lindu Noskovou

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud