8. ledna 2009 • 08:09

Šafářová v Brisbane vypadla ve čtvrtfinále

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Česká tenistka Lucie Šafářová na turnaji v australském Brisbane vypadla ve čtvrtfinále. Na cestě mezi poslední čtyři hráčky podniku ji zastavila nasazená dvojka Victoria Azarenková z Běloruska.



S aktuálně šestnáctou hráčkou světa odehrála Šafářová vyrovnaný zápas. V prvním setu dokonce vedla už 5:1, ale výhodu tří brejků nevyužila.

Azarenková si při výměně stran pozvala trenéra Antonia van Grichena, což jí umožňují nová pravidla na turnajích WTA, a po jeho radách vyhrála pět gamů za sebou. Úvodní sadu nakonec získala ve zkrácené hře, druhou vyhrála 6:4.

"Je to ten nejlepší trenér. Vždycky pozná, kdy má něco říct. Jenom mi řekl, abych to zkoušela dál. O moc víc se říci nedalo," popsala Azarenková chvíle, které otočily vývoj zápasu.

S turnajem se rozloučila nejvýše nasazená Ana Ivanovičová, která ve čtvrtfinále prohrála 3:6 a 2:6 s jinou bývalou světovou jedničkou Amélií Mauresmovou z Francie. Srbská tenistka se před Australian Open, kde bude obhajovat finálovou účast, neukázala v nijak oslnivé formě.

Mauresmové podlehla naprosto jednoznačně za pouhých 67 minut a mečbol soupeřce darovala, když bekhend místo do otevřeného dvorce poslala jen do sítě. Mauresmová se po bezmála dvou letech dočkala vítězství nad tenistkou z první desítky žebříčku. Naposledy se jí to povedlo v únoru 2007 v Antverpách, kdy se po finálové výhře nad Kim

Clijstersovou radovala ze zatím posledního ze 24 turnajových titulů. Pochvalovala si, že po dvou matných sezonách s novým trenérem Hugem Lecoqem zapracovala na servisu i na dalších prvcích své hry. "Už od prvního turnaje se ukazují skvělé věci. Je to dobrý začátek, ale je to jenom první týden," řekla Mauresmová, která se po matných výkonech v posledních dvou letech propadla až do třetí desítky světového žebříčku.

Zatímco Mauresmová zápas druhý den po tříhodinové bitvě s krajankou Julií Coinovou zvládla, Ivanovičová po odvrácení dvou mečbolů v předchozím utkání s Italkou Robertou Vinciovou nenašla dostatek sil.

"Včera jsem si sáhla na dno a získala díky tomu hodně sebevědomí. Bylo pro mě těžké si tak hluboko sáhnout dnes znovu," uvedla. Navzdory nevyrovnaným výkonům v Brisbane si před úvodním grandslamem sezony věří.

"Mám potenciál na to, abych ho vyhrála. Tvrdě jsem pracovala a cítím se výborně," dodala. Z českých zástupců zbyl na společném turnaji mužů a žen ve hře už jen Radek Štěpánek. Ten se v pátečním čtvrtfinále utká se Švédem Robinem Söderlingem.

Muži (dotace 484.750 dolarů):

Dvouhra - čtvrtfinále:
Verdasco (3-Šp.) - Serra (Fr.) 4:6, 6:0, 6:3.

Čtyřhra - čtvrtfinále:
Verdasco, Zverev (Šp./Něm.) - Damm, Lindstedt (4-ČR/Švéd.) 6:3, 6:3.

Ženy (220.000 dolarů):

Dvouhra - čtvrtfinále:
Azarenková (2-Běl.) - Šafářová (ČR) 7:6 (7:5), 6:4
Mauresmová (5-Fr.) - Ivanovičová (1-Srb.) 6:3, 6:2
Erraniová (It.) - Govorcovová (Běl.) 6:3, 6:3
Bartoliová (3-Fr.) - Garbinová (It.) 6:3, 6:3.

Semifinálové dvojice:
Mauresmová - Bartoliová
Govorcovová - Azarenková.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud