8. ledna 2009 • 16:42

Co přinese nová tenisová sezona?

Autor: jj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tenisový rok 2008 byl s nezapomenutelným wimbledonským finále Nadala s Federerem a šokujícím koncem kariéry Heninové zralý na Oskara. Jaké
příběhy můžeme čekat v nové sezoně?



1. Federer: co ještě dokáže? První titul na French Open, opětovné se zmocnění wimbledonské koruny, návrat na první místo žebříčku, překonání Samprasova rekordu 14 grandslamových triumfů. To jsou výzvy 27letého Švýcara pro rok 2009. „Může to být pro mě významná sezona. Wimbledon, Paříž, Petův rekord, návrat na první místo. Tuším, že tohle všechno mohu dokázat,“ vyhlašuje optimisticky velký Roger.

2. Nadal: nový oděv, stará forma? Pirát je minulostí. Rafael Nadal v červnu oslaví sice teprve 23. narozeniny, ale už se mění v usedlého gentlemana. Tričko bez rukávů a šortky pod kolena vyměnil podle přání firmy Nike za tričko s límečkem a i trenýrky zkrátil. Nový image a stará forma? Těžko soudit, nejlepší hráč roku 2008 musí obhajovat obrovskou porci bodů, navíc v jeho případě je zranění vždy blíž než u druhých.

3. Vyhraje Murray první grandslam? Letos to bude 73 let, co britský tenista naposledy vyhrál grandslam. A je dost možné, že předlouhý půst skončí. Murray si už loni vyzkoušel finále US Open a experti tvrdí, že je připraven vyhrát grandslam.

4. Udrží se Srbky? Aktuální světová jednička Jelena Jankovičová je podle mnohých pouze symbolem bezvládí na ženském tenisovém pólu. Utne Srbka tyto řeči a získá konečně první grandslam? To její krajanka Ana Ivanovičová už jeden má. Po katastrofální druhé půlce roku 2008 a rozchodu s trenérem i ji čeká tvrdá dřina. I milostné vzplanutí se Španělem Verdascem ji může poznamenat.

5. Vydrží zdravá? Loni zahájila sezonu impozantní bilancí 18:0 včetně titulu z Australian Open, pak ji ale opět skolilo zranění ramene. Stejně jako rok předtím. Uchrání Maria Šarapovová do třetice své tělo a absolvuje celou sezonu?

6. Co předvedou sestry? V žebříčku jim patří druhé (Serena) a šesté (Venus) místo. Když ale dojde na velké turnaje, jsou nejlepší ze všech. Za poslední dva roky vyhrály sestry Williamsovy rovnou polovinu grandslamů. Jak tomu bude v roce 2009, kdy z nich už budou opravdové veteránky okruhu?

7. Suchý Wimbledon. Tři roky stavebních prací se chýlí ke konci a wimbledonský centrkurt si na konci června odbude premiéru se zatahovací střechou. K úlevě mnoha fanoušků i novinářů.

8. Jak zasáhne krize? Finanční krize svírá celý sportovní svět, tenis má být ale výjimkou. Podle nového modelu turnajů ATP se mají navýšit prize money o 20 procent, podobný stav je i na ženské WTA. Je tahle optimistická předpověď skutečně reálná? Vždyť banky a automobilky, krizí nejvíce zasažená odvětví, patří zároveň k nejštědřejším sponzorům tenisu. Například slavný turnaj v kalifornském Indian Wells stále marně hledá hlavního sponzora.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud