5. července 2010 • 16:05

Tomáš Berdych: Osmé místo? To mi nestačí

Autor: Lukáš Hron
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český tenisový hrdina Tomáš Berdych je doma. V pondělí ráno přiletěl z Londýna, kde došel až do finále Wimbledonu. Sršela z něj skvělá nálada a taky optimismus do dalších velkých turnajů. „Když to tak hezky začalo pařížským semifinále a wimbledonským finále, tak si každý umí domyslet, co by mohlo následovat příště,“ řekl 24letý Berdych s úsměvem.



Tím myslíte, že příště už grandslam vyhrajete?
"Ale kdepak, já zůstávám nohama pevně na zemi. Dobře vím, že je pořád co zlepšovat. Musím jít za dalším úspěchem zase pěkně od začátku."

Nebude teď pro vás svým způsobem těžší obhajovat skvělé výsledky?
"To je daň za fakt, že se člověku daří. Je důležité, jak na to dokážete zareagovat. Vždycky záleží na vlastním přístupu. Povedlo se mi udělat větší jméno, mám u soupeřů respekt. Bude to teď jako když jsem dřív nastupoval třeba proti Djokovičovi. Tehdy mi přišlo, že už při vstupu na kurt bych měl prohrávat 0:3. Tohle je obrovská výhoda, když máte respekt."

Tomáš Berdych po příletu do Prahy.Foto Jaroslav Legner (Sport)


Slyšel jste od svých blízkých často větu: Hlavně teď zůstaň na zemi?
"Zatím jen jednou (smích). Ale tohle není můj případ, já se nezměním. Nebudu se chovat jinak."



Jak se vám teď vůbec zamlouvá pohled na žebříček?
"Daří se mi plnit cíl, který jsme si dali: Dostat se zase do do první desítky, ve které jsem už před tím byl. Další cíle mohou následovat. Osmé místo je moc hezké, budu mít díky tomu zase hlad a chuť do dalších vítězství. Pořád je ale přede mnou skoro polovina roku a tak věřím, že u osmičky to neskončí. Nechci se s tím spokojit."

Co vás teď čeká?
"Zasloužené volno. Po takovém turnaji a podobných výsledcích je taky svým způsobem umění se dát zpátky do pořádku. Chci vyrazit vzhůru za dalšími vítězstvími. V plánu mám přihlášený turnaj ve Washingtonu začátkem srpna, i ten ale zůstává na zvážení. Musím si odpočinout. Nebudeme honit každý malý turnaj. Spíš musím jezdit na největší a nejsilnější turnaje, na kterých je možné získat co nejvíce bodů."



V Londýně jste se díky wimbledonskému tažení dočkal mnoha pochval od různých legend. Která vás potěšila nejvíc? A potkal jste se s některou z osobností i po finále?
"Hned po finále jsem se viděl s Johnem McEnroem, který se mnou dělal rozhovor pro televizi. Před tím v týdnu byl jedním z lidí, kteří kritizovali Federera za jeho slova o zranění po prohře se mnou. Teď mi po položených otázkách popřál všechno nejlepší a taky řekl, že se mu to moc líbilo. Prý mi slavnou budoucnost předpovídal dřív, teď je už prý se mnou spokojený. Konečně se prý posouvám tam, kde bych měl být. Jinak hodně příjemné byly i gratulace od Ivana Lendla, které mi předával pan Černošek."



Ještě po finále vás čekala wimbledonská recepce. Jaká byla?
"Abych řekl pravdu, ani nevím. Sice jsem byl pozván, ale ono je to spíš hlavně pro vítěze. Tak jsem se omluvil s tím, že dorazím hned jak se tím vítězem stanu. Snad se to někdy povede…"


Tomáš Berdych po příletu do Prahy.
Tomáš Berdych po příletu do Prahy.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud