12. května 2011 • 17:17

Natland odkoupil od France akcie Slavie

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Společnost Natland Group, která se snaží pomoci zadlužené fotbalové Slavii, dnes od člena představenstva vršovického klubu Antonína France za symbolickou cenu odkoupila všechny akcie, které ve Slavii držel. ČTK o tom informoval tiskový mluvčí Natlandu Rostislav Starý. Dál ale není jasné, jakou část akcií investiční společnost vlastně získala a zda má nyní v klubu majoritu.



Ředitel Slavie Miroslav Platil to označil za výbornou zprávu pro pražský klub. Platil věří i v to, že "sešívaní" uspějí na svazu s odvoláním proti tomu, že před týdnem neobdrželi profesionální licenci nutnou pro start v první nebo druhé lize.

Natland však zůstává opatrný. "V záchraně Slavie jsme se tak mírně posunuli, ale k oslavám zatím není důvod. Udělali jsme jen další krok na cestě k vytouženému cíli," uvedl Starý.

Podle Platila už Slavia není v "akutním ohrožení". "Toto je velmi výrazný posun. Já si myslím, že zánik Slavie je zažehnán. Jsem přesvědčen, že licenci získáme," řekl dnes Platil po zasedání disciplinární komise, která Slavii potrestala uzavřením stadionu na tři domácí zápasy a pokutou 750 tisíc korun za nedohrané semifinále Ondrášovka Cupu s Olomoucí. To vniknutím na hrací plochu v Edenu přerušili fanoušci Slavie, kteří protestovali proti současnému vedení klubu a jeho špatné ekonomické situaci.


Společnost Natland prý už v pražském klubu provádí rozsáhlý audit a kontrolu hospodaření. V pátek také zahájila jednání s britskou firmou ENIC, která požaduje po Slavii zaplacení dluhu ve výši asi 100 milionů korun a také se stále považuje za většinového vlastníka klubu. "Do konce měsíce by měl být dořešen celý vztah s ENICem. Řeší se splátkový kalendář pokuty nebo celé zaplacení," uvedl Platil.

Slavia podle něj do 18. května podá odvolání proti tomu, že jí před týdnem nebyla udělena licence nutná pro start v příštím ligovém ročníku. "Odvolání předložíme, stejně jako způsob řešení celé situace," uvedl Platil. Jasno o udělení licencí musí být nejpozději do 31. května.

Platil už také vyzval hráče, aby předložili faktury k proplacení svých pohledávek. Slavia totiž dluží i fotbalistům a svým zaměstnancům, podle Platila jde asi o 15 milionů korun. Úplná bezdlužnost je totiž jednou z podmínek udělení licence.

"Chceme mít do konce května zaplacené všechny dluhy. I když jsem opatrný, aby se neříkalo, že jen pořád něco deklaruju. Ale pracuje se pořád, posunujeme se dál a dál," řekl Platil.

Zda se Natlandu opravdu podaří Slavii zachránit, bude podle Starého záviset na dalších jednáních. Společnost momentálně jedná se všemi stranami, které jsou v dění kolem Slavie zainteresované: s dalšími akcionáři, managementem a fanoušky Slavie, věřiteli v čele s britskou společností ENIC, vlastníkem stadionu v Edenu firmou E Side a také s fotbalovým svazem.

"Teprve podaří-li se uzavřít dohodu i s ostatními, můžeme hovořit o záchraně Slavie. Od počátku je naším cílem nalézt komplexní řešení, které nepřipustí budoucí ekonomickou i vlastnickou nejistotu kolem Slavie," prohlásil Starý.

"Přistoupí-li všechny zainteresované strany k jednání racionálně a s dobrou vůlí, věříme, že se Slavii povede zachránit," dodal v tiskové zprávě.

Natland poskytl Slavii první finanční pomoc před týdnem, kdy uhradil asi třetinu z dluhu hráčům a realizačnímu týmu, který dnes Platil odhadl asi na 15 milionů korun.

VITIZKA FIRMY NATLAND
- Finanční a investiční skupina Natland Group na českém trhu působí od roku 2001. Registrována je na Kypru.

- Spravuje a zhodnocuje prostředky převážně zahraničních investorů, privátních i institucionálních, kteří většinou zůstávají v utajení.
- Natland investuje hlavně ve střední a východní Evropě (na Slovensku nebo Ukrajině). Největší část financí míří do firem a nemovitostí.

- Rozhodující podíl ve společnosti drží Tomáš Raška a Jan Koťátko.

- Natland jedná se Slavií o spolupráci a pomoci splnit požadavky Českomoravského fotbalového svazu pro získání licence na příští sezonu; před týdnem firma splatila hráčům a realizačnímu týmu třetinu z dlužné částky ve výši asi deset milionů korun. Od pomoci klubu Natland neodradily ani nedávné výtržnosti fanoušků, které způsobily nedohrání pohárového duelu s Olomoucí.

- V tisku se objevily spekulace, že Natland může být přes různé firmy propojen s kontroverzním podnikatelem Petrem Sisákem, o němž se hovoří jako o skutečném vlastníkovi klubu. Natland tyto úvahy popřel.
- Ve sportu se firma již nějakou dobu angažuje; podporuje basketbalový klub BK Pardubice i alpské lyžování, například reprezentanta Kryštofa Krýzla. V březnu byla jedním ze sponzorů Světového poháru ve slalomu žen ve Špindlerově Mlýně.

- Loni Natland koupil stavební a developerskou společnost Prominecon (dříve Navatyp). Navatyp byl léta spojovaný s lobbisty Romanem Janouškem a Tomášem Hrdličkou (oba s vlivem v ODS).

- Natlandu patří většinový podíl ve společnosti Energy 21, významném hráči v solární energetice. Firma se například podílí na obří stavbě solárních elektráren pro ČEZ u Ralska.

- Natlandu do loňska patřila společnost Smart Office&Companies, specializovaná na zřizování prázdných firem zakládaných "na klíč" pro další zákazníky.

- Vedle sportu firma sponzorsky přispívá i a kulturu a vzdělávání nejmladších, například dětí z dětských domovů.
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud