23. února 2010 • 05:00

Experti: Co změnit na hře českého týmu?

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští hokejisté mají po zápasech základní skupiny na turnaji ve Vancouveru na svém kontě dvě vítězství nad Slovenskem a Lotyšskem a jednu porážku od velkého favorita turnaje - Ruska. Jak se na výkony českých hokejistů dívají experti?



„Chybí mi tam trošku jednoduchost, přímočarost, tah na bránu, více střelby. Myslím také, že přesilovky by měly být efektivnější. Hlavně je potřeba hru zjednodušit. To ale není problém jen tohoto výběru, to je tradiční bolest českého hokeje. Hráči to sami dobře vědí, je otázka, jestli to dokáží v příštích zápasech přenést na led.

Změny? Je logické, že trenér Růžička se rozhodl dát důvěru sestavě, kterou nominoval. I když některým hráčům se tolik nedaří, nedá se říct, že by nefungovala. Změny bych neviděl jako natolik nutné, i když s posunem Milana Michálka do prvního nebo druhého útoku lze jedině souhlasit. Jedná se o hráče, který vyrostl na zámořském hokeji. Nechybí mu potřebná drzost, přímočarost pohyb.

Stejně jako třetí lajně Erat – Krejčí – Fleischmann. Spojení Jágr-Červenka? Těžko říct, není moc prostoru na experimenty. Osobně bych je teď proti Lotyšsku dal od sebe. Jsem zvědavý co udělají trenéři.“

Martin Hosták, spolukomentátor ČT



„Myslím, že v našich hráčích je víc, než co zatím ukazují. Řekl bych, že místo patřičného důrazu hrají příliš jemně. Hra je zbytečně složitá, chtělo by to zjednodušit, zvětšit tah na branku, být důraznější. S útoky se musí něco udělat. Havlát také není žádný zázrak.

Podle mého Červenka neměl hrát s Jágrem. Jarda vedle sebe potřebuje hráče, kteří mu budou pomáhat a svým důrazem mu dělat prostor. To Červenka při vší úctě jeho kvalitám není, je to spíš technický hráč. Navíc toho zatím moc neodehrál, ještě nedorostl na to, aby v nároďáku mohl plnit roli jako ve Slavii.

Naopak Čajánek může u Jágra klidně zůstat, třeba na levém křídle, a k nim by mohl přijít Plekanec jako centr. Ten by tam odvedl dobrou práci. Nebo nechat Čajánka uprostřed a nalevo dát Milana Michálka. S Jágrem by měli hrát hráči z NHL nebo aspoň KHL. I když je jasné, že o Červenku bude po sezoně v zámoří velký zájem.“

Vladimír Martinec, legendární útočník



„Nerad bych mluvil o negativech. Přesilovky? I když v nich kluci nejsou tolik produktivní, hrají je velice dobře, formace jsou dobře poskládané, nechybějí v nich nahrávači ani střelci. Vidím celkově spíš pozitivní věci, překvapili mě třeba Krejčí s Fleischmannem, výborně hraje Plekanec, klobouk dolů před tím, co předvádí Jágr včetně toho, jak se postavil k chybě před třetím ruským gólem.

Také se mi líbilo, jak se Eliáš postavil za Havláta. Je to hráč, který může rozhodnout jakýkoliv zápas. Tým je vyvážený a hlavně drží pohromadě. To je na takovém turnaji hodně důležité. Každý má svoje mouchy, ani takové hvězdy jako Crosby nebo Ovečkin nejsou bez chyb.“

Jaroslav Modrý, dlouholetý obránce NHL



„Věřím, že následující mezní situace, kdy už není kam ustoupit, vybičuje hráče k maximálním výkonům. Ve hře českého týmu jsou určitě i negativa, je na hráčích a trenérech, aby je odstranili. Určité impulzy ke změnám tam byly, Vláďa (Růžička) k nim sáhl, ale nepřísluší mi hodnotit jeho práci.

Řešení je vždy několik, záleží na trenérovi, pro které se rozhodne. Pro někoho můžou být rozčarováním dosavadní výkony Martina Havláta, ale přítomnost takového hráče v týmu je určitě opodstatněná. Je schopen na ledě udělat věci, které naopak pracant a dříč nedokáže. Na jeho hodnocení je ještě čas, vždyť nevíme, co předvede v rozhodující fázi turnaje.“

Marian Jelínek, bývalý osobní kouč Jaromíra Jágra


„Žádné velké nedostatky v české hře nevidím. Chyby se tam samozřejmě najít dají, ale celkově je herní projev českého týmu pro mě překvapením. Nečekal jsem, že bude tak dobrý. To, že Martin Havlát nehraje tak, jak se od něco čekalo, vidíme všichni. Tím trochu trpí první lajna.

Moc se mi naopak líbí útok Davida Krejčího. Červenku bych nechal u Jágra, změny bych považoval za zbytečné. V průběhu utkání může k posunům samozřejmě dojít, ale to je normální koučing. Při takovém turnaji není na nějaké hokusy-pokusy moc prostoru. Přesilovky jsou slušné, od Marka Židlického nebo Tomáše Kaberleho tam létá spousta střel. Jde o šťastnou teč, odraz.“

Jiří Hrdina, skaut Dallasu

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud