1. března 2010 • 12:22

Bod zlomu. Vrátí se hvězdy z NHL na olympiádu?

Autor: luk
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Snad jste si tenhle turnaj i přes český neúspěch užili. Stále totiž reálně hrozí, že Vancouver 2010 byl na dlouhou dobu poslední olympiádou, na které hráli nejlepší hráči NHL. Přestože hokejisté stejně jako třeba trenéři obou letošních finalistů ujišťují: „Hrozně rádi bychom u toho byli i příště.“



Pro NHL je tahle akce trochu na obtíž. Už tak napnutý program sezony se kvůli Hrám musí překopávat a pozastavit, hráčům placeným zámořskými kluby hrozí pod pěti spojenými kruhy zranění, přinejlepším se z reprezentačního klání vrátí unavení. Vedení ligy už má těchto problémů dost.

Jenže zároveň čelí obrovskému tlaku. Olympiádu s esy NHL si oblíbili fanoušci i samotní hokejisté. Rus Alexandr Ovečkin dokonce vyhrožuje, že na příští Hry v Soči 2014 pojede, ať už mu to funkcionáři povolí nebo ne.

BetmannFoto Čtk/AP

Pochopení pro to má třeba kouč amerického týmu Ron Wilson. „Za poslední roky jsme pro NHL z celého světa ukradli dost hráčů. Proto myslím, že si fanoušci v zemích, odkud ti kluci přicházejí, podobný typ turnaje zaslouží,“ prohlásil Wilson.

Úplně stejně mluvil po finále i vítězný kouč Mike Babcock. „Nejlepší hráči světa by na olympiádě neměli chybět.“

Faktem je, že pro další účast hokejových es nemohlo být ve Vancouveru lepšího finále než Kanada – USA. Právě tenhle souboj přitáhnul na správných místech největší pozornost, fanoušky v zámoří úplně pohltil. „Tohle byl jeden z nejlepších hokejových zápasů, který byl kdy k vidění,“ rozplýval se list New York Post.

Rozhodnout by se mělo brzy. Nic víc ovšem zatím novináři z komisionáře NHL Garyho Bettmana nevymáčkli. Pokud by však měli něco vyvozovat z jeho rezervovaného přístupu, pak to vypadá spíš na konec vztahu mezi NHL a olympiádou.

“A taky by to tak bylo nejrozumnější,” napsal komentátor listu Detroit Free Press. “Hry nezvýší prestiž NHL natolik, jak si někdo myslí. Naopak jí ublíží. Pomyslnou bitvu s olympiádou nemůže NHL nikdy vyhrát, tak proč se do ní dobrovolně pouštět?”

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud