28. února 2010 • 04:56

Ještě Soči, víc už nestihnu, říká Záhrobská

Autor: Barbora Žehanová
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na vyhlášení medailistek se radovala s českými fanoušky, kterým hodila květinu. K večeři si dala steak. A to bylo asi tak všechno, co slalomářka Šárka Záhrobská zvládla na oslavu svého olympijského bronzu, který nosila v kapse. Zhruba osmnáct hodin po závodě už totiž odlétala zpět do Česka. Na jediný den před dalším kláním Světového poháru.



Život v kufrech se valí dál. Sotva jeden závod dokončila, už aby se sjezdařka Šárka Záhrobská začala chystat na další, páteční superkombinaci v Crans Montaně.

„Nechci na něj myslet, ale musím. Určitě bych tu na olympiádě ráda zůstala, klidně bych šla na slavnostní zakončení, ale bohužel není čas. Lyžování je v tomhle kruté,“ posteskla si. Svoje věci naházela v perném dni do tašky za půl hodiny. Tuny materiálu pak likvidovali a pakovali dva členové jejího týmu. Půl kila kovu zdobeného zlatem však měla Záhrobská u sebe.

Ve sbírce už máte tři sněhové vločky z mistrovství světa, které se liší jen barvou. Olympijská medaile je docela jiná, že?
„Je krásná a originální, každá je asi trochu jinak zmuchlaná. Taky je masivní, mnohem větší než všechny ty vločky. Ovšem ty jsou samozřejmě taky krásné.“

Na kterou jste se nejvíc nadřela?
„Všechny byly těžké, každá jinak. Ani nemohu říct, že zlatá z mistrovství světa je víc než tahle olympijská bronzová. Každá má svůj příběh, něco za sebou, přípravu, prostředí, ve kterém závod probíhal. Ten olympijský byl docela náročný, počasí nám hodně zkomplikovalo program.“

Šárka Záhrobská a její bronzová olympijská medaileFoto ČTK


Vy jste si s tím poradila. Nebývá zvykem, že byste se tak usmívala. Platí, že čím jste starší, tím víc si úspěchy užíváte?
„Určitě ano. Skákala jsem na stupních vítězů, to bylo poprvé. Slzy sice nepřišly, ale říkala jsem si, že si to musím užívat, protože nevím, co přijde.“

Třeba další olympiáda v Soči?
„Čtyři roky jsou dlouhá doba, bylo by to super, ale ve sportu nikdy nikdo neví.“

Po 26 letech jste dobyla olympijskou sjezdařskou medaili. Máte na českou lyžařku nevídanou sbírku úspěchů, ač pocházíte ze země bez velkých hor. Zařadila jste se k legendám, co myslíte?
„Na to bych musela ještě pár medailí přidat. Nehodlám končit, budu se snažit.“

Šárka Záhrobská při prvním kole olympijského slalomuFoto ČTK


Bronzem jste kdysi začala svou sérii medailí na mistrovství světa, která vedla přes zlato a stříbro. Teď máte olympijský bronz.
„Že by po něm přišlo zlato a stříbro? Tak to by bohužel muselo být na jedné olympiádě, dvě už nestihnu. Bylo by úžasné vidět tu českou vlajku úplně nejvýš. I tohle je skvělé, ale zlatá medaile by byla ještě mnohem víc.“

V sezoně se vám tolik nevedlo, vyhrála jste jeden závod Světového poháru, ale na další bednu už jste nevyskočila. Přesto teď asi platí, že tato sezona pro vás nemůže být neúspěšná, že?
„Ano. Je to hezký pocit. Finále Světového poháru v Garmischi, tentokrát jenom slalom, si užiju. Tenhle slalom je dost důležitý, tak se ho budu snažit odjet co nejlépe. A pak se budu těšit, že naposled v sezoně sundám lyže.“

Šárka Záhrobská a její bronzová olympijská medaile
Šárka Záhrobská a její bronzová olympijská medaile




Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud