19. února 2010 • 09:58

Na medaili ve skikrosu si věři i Kraus

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kdysi český lyžař Tomáš Kraus vyhrál vůbec první závod Světového poháru ve skikrosu a ve Vancouveru touží ovládnout v neděli také první olympijský závod v tomto sportu, při kterém se snoubí rychlost na rovině i v klopených zatáčkách, osobní souboje, boule a skoky. Nebude to mít ale vůbec snadné. Kanaďané si brousí zuby na úspěch na domácí půdě, dobře připraveni jsou i Američané.



V zámoří objevují skikros. Rychlost aut, umění motokrosařů, nebezpečí krotitelů býků - tak popisují nesmlouvavé souboje. "Je to jako by se řidič taxíku v New Yorku pokoušel rychle projet zácpou a nenabourat," přirovnal Daron Rahlves z USA.

Ten v roce 2006 ukončil kariéru alpského lyžaře, aby v 36 letech našel novou motivaci.O dva roky později jel první skikrosový závod. "Skikros je určitě velmi riskantní sport, dokonce více než sjezd, protože ne vždy máte lyže pod kontrolou," uvedl Rahlves.

"Musíte vyhodnotit míru rizika a tomu přizpůsobit i jízdu," dodal. Sám věří, že se dostatečně zotaví ze zranění kyčle z nedávných X-Games. Ve čtyřčlenném finále bude chtít být i jeho týmový kolega Casey Puckett, další zkušený závodník, který rovněž kdysi jezdil v brankách.

Maximum pro úspěch chtěli udělat i domácí lyžaři, proto odjeli trénovat do střediska Hemlock nedaleko Vancouveru. A šéf kanadského týmu Andrew Squires si to náramně pochvaloval.

Zda se trénink v izolaci vyplatil, budou chtít při olympijském závodu zjistit Christopher Delbosco, David Duncan nebo vicemistr světa z roku 2007 a bývalý český reprezentant Stanley Hayer.Kraus má zkušeností v 35 letech na rozdávání.

Dřív jezdil stylem vabank, i proto trpěl na zranění. Vyspěl, ale dva tituly mistra světa a čtyři prvenství ve Světovém poháru mu olympijskou slávu nezajistí. Za sebou má několikatýdenní přípravu a testování.

"Nebylo to ideální, ale co jsme chtěli, to jsme udělali," upozornil zejména na proměnlivost počasí a potíže s tréninkem v trati.Olympijská skikrosová premiéra ale nebude jen bojem zámořských lyžařů s Krausem. V této sezoně skvěle jezdí Švýcar Michael Schmid, vedoucí muž Světového poháru, i druhý Rakušan Andreas Matt.

Francouzské barvy bude hájit Xavier Kuhn, uspět bude chtít také zkušený Nor Audun Grönvold. Vyhrát ale může úplně někdo jiný, skikros je nevyzpytatelný sport.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud