24. ledna 2010 • 12:31

Z Vancouveru beru jakoukoliv medaili, říká Sáblíková

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Olympijská mise rychlobruslařky Martiny Sáblíkové začala. Největší česká olympijská naděje dnes zamířila do Calgary, kde ji čeká dvoutýdenní závěrečný tréninkový kemp. Odtud se potom přesune rovnou do Vancouveru.



Zatímco veřejnost Sáblíkovou považuje za takřka jistou olympijskou medailistku, která by mohla bojovat dokonce o dva nejcennější kovy, závodnice sama je v prognózách stále opatrná. "Jedu si tam pro jakoukoliv medaili, to pořád platí," řekla novinářům na letišti.

V Calgary ještě doladí formu, kterou už má. Vždyť před dvěma týdny se stala mistryní Evropy ve víceboji. "Nevím, co je v plánu, ale snad trenér ví, co dělá a naplánuje formu dobře," konstatovala na adresu kouče Petra Nováka. Na závěrečnou přípravu se těší. "Zatím všechno probíhá, jak má. V Calgary se ještě něco může vypilovat," prohlásila. Do Vancouveru se přesune týden před olympiádou.

Důležitý pro její pohodu bude úvodní závod na 3000 metrů, který se pojede 14. února, dva dny po zahájení her. "Když se povede, tak to bude dobré psychicky pro další závody," připustila Sáblíková. V opačném případě netuší, co by případný nezdar udělal s její psychikou.

"Budu si moci říct, že ještě je další šance, ale neumím odhadnout, jaké by bylo moje rozpoložení," řekla. Zatím nervózní není. "Dneska jsem si říkala, že už není cesta zpátky. Ale lehne to na mě asi až ve Vancouveru," prohlásila.

Ze soustředění v Calgary by se chtěla přesunout do Vancouveru s pocitem dobrého skluzu na bruslích, jaký měla v Hamaru na ME. "Tam jsem měla pocit, že mi to jede," uvedla. A z Vancouveru pojede spokojená, pokud získá nějakou medaili.

"To by mi bohatě stačilo," prohlásila Sáblíková. Nedělá si starosti ani s lehce bolavými zády, která ji trápila před pár týdny. "Teď je to v pohodě, ale i kdyby, tak se s tím nějak poperu," mávla rukou.

Je ráda, že bude mít na rozdíl od minulých her v Turíně společnost. Karolína Erbanová po jejím boku dorostla v naději na solidní umístění na kilometru či patnáctistovce. "Bude to prima, bude to hned něco jiného," řekla Sáblíková, která Erbanovou považuje za jednu ze svých nejlepších kamarádek. "Vždyť jsme pořád spolu, ne?" usmála se rychlobruslařka. Společně budou bydlet i v olympijské vesnici.

Společně na dlouhou cestu i balily, jen každá v jiném pokoji, aby měly dost prostoru. "Měly jsme to naskládané na kopičkách a pak už jsme to jen třídily a křičely na sebe z pokoje do pokoje," vyprávěla s úsměvem Sáblíková. Za pár dní, které doma strávila, sedmkrát prala. "Ale všechno jsem stihla," dodala.

Byla ráda i za návštěvu rodičů, kteří za ní do Velkého Oseka přijeli. "Maminka vařila, rozloučili jsme se řízky a bramboráky," prozradila Sáblíková. Má s sebou i jednoho maskota a třetí díl knižní série Stmívání.

Její trenér hovoří v nejoptimističtějších prognózách o dvou zlatých medailích ze závodů na 3000 a 5000 metrů. Sáblíková ale vrtí při těchto slovech hlavou. "To řekl on, ne já. Takže až se to nepovede, bude to na něj," smála se. "Já to říct nemůžu a ani nechci. Bylo by fajn, kdyby měl pravdu, ale může to dopadnou jakkoliv," dodala Sáblíková.

Trenér Novák: Věřím ve dvě medaile

Kouč Petr Novák je přesvědčený, že pokud bude rychlobruslařka Martina Sáblíková v podobné pohodě jako nyní, přiveze z olympijských her ve Vancouveru medaili. Věří dokonce ve dvě umístění na stupních vítězů. Má teď ještě další dva týdny v přípravném kempu v Calgary na to, aby formu čerstvé mistryně Evropy ve víceboji vyšperkoval.

"Když neudělám chybu, tak to dopadne tak, jak si myslím," prohlásil dnes před odletem trenér. Nechtěl nahlas své tipy specifikovat, ale měl na mysli boj své svěřenkyně o zlaté medaile na tratích 3000 a 5000 metrů. Závěrečná tréninková fáze už nebude příliš náročná, Sáblíková bude spíš ladit formu. "Mělo by ji to ještě posunout nahoru," věřil Novák.

S odstupem čtyř let kouč dosud věří, že Sáblíková měla na medaili a dokonce i na zlatou už na olympiádě v Turíně. Tehdy však byla na delší z obou tratí čtvrtá. "Tehdy ještě měla strach. Asi si to každý sportovec musí vyžrat, ale potom je o to silnější," uvedl Novák. "Už čtyři roky dokazuje, že je nejlepší, a dokáže to i teď. Zvládne to," věřil kouč.

Důležitý pro Sáblíkovou bude první závod na 3000 metrů dva dny po zahájení her. "Pokud bude mít medaili, bude to dobrý," prohlásil Novák. Ale prý by se příliš nestalo, kdyby se Sáblíkové v prvním závodu nedařilo. "Bude mít další pokusy, v minulosti už to tak několikrát bylo. Pětku vyhraje a budou dvě medaile," věřil trenér.

Sáblíková za čtyři roky podle něj dozrála v elitní rychlobruslařku. "Je o dost zkušenější a je to znát," řekl Novák. Přiznal ale také, že za tu dobu udělali i několik chyb, ale poučili se z nich. "Dozrála, teď už by velké chyby dělat neměla, měla by na olympiádě obstát," konstatoval.

Podle Nováka Sáblíková vyzrála i jako člověk. "Umí se postavit k problémům, umí hovořit s novináři, už není vyvalená a ví, že je jedna z favoritek," prohlásil. Úspěšný sportovec podle něj musí umět zvládat svou nervozitu před závody. "A musí závodit drze. Martina to zvládá dobře," byl si jist.

Velký potenciál vidí i v Karolíně Erbanové, podle některých tajného žolíka české olympijské výpravy. "Hezky se to poslouchá, ale ona časově od pódia daleko nebude," byl přesvědčen Novák. Potřebovala by ale ještě na kilometru a patnáctistovce, svých nejsilnějších tratích, o sekundu a půl zrychlit. "Pak by na něm mohla i stát," vyslovil kouč odvážnou hypotézu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud