16. února 2010 • 10:11

Sáblíkové pomohla ke zlatu Kateřina Emmons

Autor: Barbora Žehanová
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Psychika je křehká věc, tvoří však obrovský kus sportovního výkonu. Kdo se s ní dokáže poprat, je na cestě k úspěchu. A Martina Sáblíková musela ve Vancouveru zvládnout hodně tuhý boj. Dokázala to nejen s pomocí kouče, ale také střelkyně Kateřiny Emmons nebo maminky svého dětského vzoru Claudie Pechsteinové. Dvě velké ženy poslaly Sáblíkové povzbuzující vzkazy.



Do olympijského závodu na 3000 metrů zbývalo ještě pár dní, ale na rychlobruslařce Martině Sáblíkové už bylo znát, jak ji pomalu začíná sžírat tlak očekávání.

Úsměv se vytrácel, její věty se zkracovaly, tvář bledla. Atmosféra olympijské vesnice jí připomínala, že hodiny zbývající do dne D utíkají zatraceně rychle.

„A když jsem viděla zahájení olympiády, došlo mi, že jsem opravdu tady. To byl klíčový moment. Všichni začali vyprávět, jaké to tam bylo. Kája Erbanová popisovala, s kým se fotila, prohlížela jsem si fotky. A najednou mi bouchla hlava. Jako kdyby mi někdo řekl: Teď se z toho...“ líčila Sáblíková.

Co teď? Životní závod se blížil a zesinalá Sáblíková, která z pátku na sobotu spala jen dvě hodiny, se nutně potřebovala dostat do pohody.

Tuhle situaci umí zvládnout, ocitla se v ní několikrát, ví, jak se nachystat tréninkem.

Sáblíková slaví své první olympijské zlatoFoto Barbora Reichová (Sport)

Navíc na ni hřejivě dopadly i nečekané motivační vzkazy, které obdržela.
„Všichni tě považují za favoritku na vítězství, ale když je někdo dobře připravený a má na to, je to jen příjemné povzbuzení,“ napsala jí mailem Kateřina Emmons, olympijská vítězka z Pekingu.

To byly hodně důležité věty!

Emmons si e-mailovou adresu trenéra Petra Nováka vyhledala na rychlobruslařských stránkách a poslala zprávu z Colorada, kde momentálně trénuje.

„Ani jsem neměla tušení, jestli ten mail platí. Nevěděla jsem, že si to přečtou,“ líčila trojnásobná olympijská medailistka pro deník Sport.

Sama si totiž vybavila, jak se cítila před dvěma lety v Pekingu, kde byla jako výjimečná střelkyně favoritkou závodu ve střelbě ze vzduchové pušky.

„Přemýšlela jsem o tom, jak Martině asi je ráno před velkým a důležitým závodem, který všichni sledují. A úplně všichni očekávají zlato. Trochu jsem si zavzpomínala na Peking a přesně jsem si pamatovala ten boj mezi sebevědomím a obavami. Tak jsem ji chtěla trochu povzbudit. Martina je fenomenální sportovec a má výborného trenéra. Pan Novák mi v mnohém připomíná mého tátu. Tím, jak přemýšlí a co říká.“

Slzy štěstí Martiny SáblíkovéFoto Barbora Reichová (Sport)

Novák povzbuzení předal, k tomu Sáblíkové ukázal vzkaz na jejích internetových stránkách v němčině: „Milá Martino, přeji vám velký úspěch na olympijských hrách a mnoho pěkných dojmů. Zůstaňte zdravá. Monika Pechsteinová, maminka Claudie.“

Pro Sáblíkovou to byla ohromná vzpruha. Německá rychlobruslařka Pechsteinová dlouho bývala jejím vzorem. Sáblíková se k ní neodvrátila zády ani poté, co byla pětinásobná olympijská vítězka potrestána za doping.

„Sice vím, že Claudia udělala, co udělala, ale musím říct, že ta ženská mi tady chybí. Její maminka mi přála všechno nejlepší. A já se naštvala a říkala si, že tu medaili musím přivézt.“

Všechen tento mix přispěl ke zlatu. Navíc tady byla zkušenost z minulosti. Podobný stav zažila Sáblíková předloni před trojkou na mistrovství světa v Naganu. Taky nespala, prala se s tíhou toho, že obhajuje titul. Skončila čtvrtá. To se stalo poučením pro Vancouver.

„Všechno proběhlo, jak mělo. Bylo dobře, že Martina byla nervózní. Možná jsem to u ní i vyprovokoval, aby tohle nastalo dva dny předem a ne až v den závodu,“ říkal trenér Novák.

Věděl, co dělá. V neděli už Sáblíková dorazila do haly s kuráží a úsměvem. Díky prášku na spaní ráno ani nechtěla vylézt z postele. V hlavě měla jasno, že si jde pro medaili, na kterou má.

Cestou na stadion si pak Sáblíková ještě opakovala slova z oblíbeného filmu Pokojný bojovník o gymnastovi, který po nehodě bojuje o olympijskou nominaci, ačkoli mu nikdo nevěří.

„V hlavě jsem měla poslední slova. Kde jsi? Tady. Kdy je to? Teď. A kdo jsi? Tahle chvíle. Tak jsem si říkala, že si to musím jít užít.“

Sáblíková slaví své první olympijské zlato
Sáblíková slaví své první olympijské zlato

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud