22. února 2010 • 01:33

Senzace! Sáblíková má bronz z patnáctistovky

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tak to je fantazie! Rychlobruslařka Martina Sáblíková má druhou olympijskou medaili. Na své spíše doplňkové trati 1500 metrů díky fantastickému finiši vybojovala bronz, který přidala k titulu na 3000 metrů.



Vyhrála Nizozemka Ireen Wüstová, druhé místo si odnesla domácí veteránka Kristina Grovesová. Druhá česká závodnice Karolína Erbanová svou jízdu technicky nezvládla a skončila až pětadvacátá.

Martina Sáblíková má bronz! Martina Sáblíková má bronz!Foto Barbora Reichová (Sport)
Bronzová Sáblíková: Jela jsem pro  lidi a pro Káju »

"Šla jsem do závodu s tím, že jsem chtěla být do patnáctého místa. Když se to povede, tak do desátého... A je z toho bronz. Jsem strašně šťastná," zářila Sáblíková už s medailí na krku, protože ji tentokrát dostala přímo v hale. "Je to bratříček (zlaté), a i kdybych si tady měla nechat závodní kombinézu, tak tohle si vezmu domů sebou."

Kouč Novák stanovil pro svoji svěřenkyni novou taktiku. V prvních dvou okruzích měla mít ruce za zády. "Abych ušetřila síly. A v posledním kole jsem měla sil dost a jelo se mi parádně," řekla Sáblíková.

Martina Sáblíková se svou druhou olympijksou medailí
Martina Sáblíková se svou druhou olympijksou medailí


Zpočátku se přitom zdálo, že Sáblíková doplatí na svůj slabší start, jen během prvních 300 metrů ztratila na vítězku 1,18 sekundy a ztrácela i dál. "Rozběhla jsem to strašně, a když mi to Petr zahlásil, tak jsem myslela, že radši spadnu," řekla Sáblíková.

Pak se ale rozjela, a zhruba v polovině trati začala manko pomalu stahovat. Závod, který se zdál být rozjetý na pomezí první desítky pořadí, se zlomil v posledním kole. "To zajela fantastiky," řekla reprezentační kolegyně Erbanová. Sáblíková udržela tempo, finiš měla ze všech nejrychlejší a ze ztráty na Wüstovou ukrojila téměř tři čtvrtě sekundy.

Bronzový závod jsme sledovali ONLINE >>>

Přesto po dojetí v medaili nevěřila. "Když jsem dojela a viděla, že jsem o vteřinu druhá, tak jsem si říkala, že ty čtyři další půjdou přese mne," myslela si Sáblíková. Její čas už ale dokázala překonat jenom domácí Grovesová. "Jsem moc, opravdu hrozně překvapená. Vůbec jsem s touhle medailí nepočítala," uvedla Sáblíková.

Martina Sáblíková s koučem Novákem slaví překvapivý bronzFoto Barbora Reichová (Sport)


Bronzová medailistka z Turína Wüstová měla také dostatek sil ve finiši, zatímco jiné favoritky dojížděly totálně vyčerpané a v posledním kole hodně ztrácely. To se stalo i v závěrečné jízdě, před níž držela Sáblíková třetí místo. Domácí Christine Nesbittová a Američanka Jennifer Rodriguezová sice od začátku útočily na zlato, jenže v závěru jim odešly síly a ve výsledkové listině se propadly.

Když jely poslední dvě závodnice, tak se Sáblíková nedívala. Utírala si brusle a říkala si, že si trenér Novák dělá legraci, když jí tvrdí, že bude mít bronz. "Rozhodla taktika od Petra a trénink, který jsem absolvovala ráno. On jako kdyby to věděl," řekla.

Grovesová ztratila na Wüstovou 0,25 sekundy, Sáblíkovou od zlaté medaile dělila 1,07. Nedařilo se naopak druhé české závodnici Karolíně Erbanové, která sice chtěla atakovat umístění v první desítce, jenže už po startu začala rychle ztrácet, zejména vinou několika technických chyb a zaškobrtnutí.

ZOH - rychlobruslení: Ženy - 1500 m
1. Wüstová (Niz.) 1:56,89, 2. Grovesová (Kan.) 1:57,14, 3. Sáblíková (ČR) 1:57,96, 4. Boerová (Niz.) 1:58,10, 5. Kodiarová (Jap.) 1:58,20, 6. Nesbittová (Kan.) 1:58,33, 7. Gerritsenová (Niz.) 1:58,46, 8. Šichovová (Rus.) 1:58,54, 9. Friesingerová-Postmová 1:58,67, 10. Anschützová-Thomsová (obě Něm.) 1:58,85, ...25. Erbanová (ČR) 2:02,01.

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud