26. února 2010 • 19:02

Putin se zlobí: Z neúspěchů vyvodíme závěry

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ruský premiér Vladimir Putin dnes prohlásil, že výsledky ruské reprezentace na olympijských hrách ve Vancouveru jsou důvodem k "vyvození organizačních závěrů", aby se něco podobného nemohlo opakovat za čtyři roky na olympiádě v Soči.



"Samozřejmě jsme čekali od naší reprezentace více, ale není to důvod svěsit ruce, sypat si popel na hlavu a bičovat se.

Nicméně je to skutečně důvod k vážné analýze a k vyvození organizačních závěrů. Je nutné zlepšit situaci a vytvořit podmínky pro vystoupení na olympiádě v Soči v roce 2014," prohlásil Putin při návštěvě Ťumeni, kde bývalý důstojník tajné služby otvíral středisko svého oblíbeného juda.

Ruská medailová bilance z Vancouveru výrazně zaostává za očekáváním. Místo desítky nejcennějších kovů se Rusko zatím dočkalo jen tří zlatých medailí a v pořadí zemí figuruje až na desátém místě. Ruský prezident Dmitrij Medveděv podle televize CBC kvůli chabým výsledkům zrušil cestu za olympioniky do Vancouveru.

Putin svá slova o vyvozování závěrů blíže neupřesnil, ale po nezdarech na OH v Rusku sílí volání po odvolání ministra sportu Vitalije Mutka a šéfa olympijského výboru Leonida Ťagačova. V Tomsku jejich rezignaci dokonce požadovala demonstrace, na níž se však sešlo jen pár desítek stoupenců strany Vladimira Žirinovského.

Revizní komora, která kontroluje vynakládání státních financí, dnes ohlásila, že prověří, jak se hospodařilo s penězi na přípravu olympijské reprezentace.

"Naším úkolem není posoudit, zda sborná získala dost či málo medailí, ale prověříme, zda peníze byly vynaloženy účelně a zda nedošlo ke zpronevěrám," řekl auditor Sergej Movčan.

Kontrola má trvat až do září a má se zaměřit na ministerstvo sportu, centrum přípravy reprezentace, olympijský výbor a výbor pro přípravu olympiády v Soči, jakož i jednotlivé sportovní svazy. Auditor nicméně nečeká žádná senzační odhalení.

Rusko ze státního rozpočtu vynaložilo na přípravu olympioniků nejméně 1,8 miliardy rublů (asi 1,15 miliardy Kč).

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud