Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nové VIDEO havárie z Leicesteru. Přineslo důkaz, že je pilot hrdina

Autor: pta

Čtyři dny po nehodě helikoptéry v Leicesteru se dostalo na veřejnost video, které nabízí dosud nejdetailnější pohled na let na tragickou událost, při níž zemřel majitel populárního klubu Vičaj Srivadtanaprapcha a další čtyři lidé. Nové záběry ukazují krátký přímo z hrací plochy na stadionu, odkud stroj po zápase s West Hamem vzlétnul až po bezprostřední pád.

Ještě při stoupání nevykazovala helikoptéra s thajským majitelem Leicesteru na palubě žádné známky blížící se katastrofy. Jakmile se vznesla nad úroveň tribun, nastal kritický okamžik. Z vrtulníku odpadl poměrně veliký předmět. Z videa není zřejmé, o co přesně šlo.

Pak už se katastrofě nedalo zabránit. Stoj, který měl problém s motorem u ocasu, se začal ve vzduchu točit. Letecký expert Jim Rowlands potvrdil pro list The Sun bezvýchodnost situace. „Z toho se nejde dostat. Jediný způsob, jak to může dopadnout, je jít dolů k zemi,“ řekl.

Už dříve se hovořilo o tom, že pilot Eric Swaffer, který na palubě zahynul také se svojí kopilotkou a zároveň životní partnerkou, zareagoval jako hrdina tím, že zabránil ohrožení dalších životů a výrazným škodám. To se nyní podle experta Rowlandse potvrdilo. „Je vidět, že počkal, až se vrtulník dostal mimo stadion a teprve potom ho pustil dolů,“ uvedl. Helikoptéra spadla na přilehlé parkoviště, kde skončila v plamenech. Kromě posádky nebyl nikdo jiný zraněn.

Při sledování videa Rowlandse zaráží jediná skutečnost. Funkčnost motorů pilot kontroloval ještě předtím, než se odlepil od země. „A všechno vypadalo v pořádku,“ kroutí hlavou expert.

Co bylo příčinou tragédie, budou muset stanovit až vyšetřovatelé. Ti už nyní zkoumají údaje z černé skříňky, kterou se podařilo zachránit.

VIDEO | Podívejte se na záběry lety, které vznikly přímo u hrací plochy

Pilot vrtulníku Eric Swaffer, který zahynul při havárii v Leicesteru, přepravoval řadu slavných osobností včetně dalajlámy
Pilot vrtulníku Eric Swaffer, který zahynul při havárii v Leicesteru, přepravoval řadu slavných osobností včetně dalajlámy