Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Tragédie v Turecku. Při nehodě zemřel fotbalista Josef Šural (†28)

Autor: med, pv

Bývalý hráč pražské Sparty a člen reprezentačního kádru Josef Šural je po smrti. Podle oficiálního vyjádření tureckého Alanyasporu, kde od ledna působil, zahynul český fotbalista (†28) při nehodě minibusu, který převážel sedm hráčů z utkání. Při nehodě utrpěl vážná zranění, kterým v nemocnici podlehl. Podle zpráv z Turecka mělo být příčinou nehody usnutí řidiče, který hráče převážel. 

Řidič dodávky mercedes podle prvních zpráv zřejmě usnul za volantem a způsobil neštěstí. Šural byl okamžitě transportován v kritickém stavu do nemocnice na operaci hlavy. Ihned za ním vyrazila i manželka Denisa, s níž má dcery Vanesu Alex a letos v únoru narozenou Melissu Denise.

„Našeho fotbalistu Josefa Šurala, který byl těžce zraněn při nehodě minibusu, který vezl 7 našich fotbalistů, se i přes veškerou péči v nemocnici v Alanyi nepodařilo zachránit. Upřímnou soustrast,“ uvedl turecký klub Alanyaspor. 

Co přesně se stalo? Při nehodě se podle serveru hurriyet.com.tr otevřely dveře. Zatímco zbytek posádky byl vtažen do auta, Šural z něj vypadl. Po silnici byl pak vláčen asi deset metrů. Když k němu ostatní příběhli, jejich kamarád už byl v bezvědomí!

Lékařský personál v soukromém špitálu v Alanyi dělal, co mohl, aby fotbalistu přivedl zpátky k životu. Všechno marné. Jeho zranění nebyla slučitelná se životem. „Mnohačetné zlomeniny pacient utrpěl v hlavě, hrudníku, pažích i nohou. Příčina smrti; vnitřní krvácení a hypotermický šok,“ stojí v prohlášení nemocnice.  

Děsivé chvíle zažívá Šuralova rodina. Nejvíc ale trpí manželka Denisa. „Snaží se překonat šok. Samozřejmě je obtížné takovou věc přijmout,“ uvedl ředitel nemocnice Hasan Peksel. Fotbalistovo tělo by mělo být přepraveno do Česka soukromým speciálem ještě v pondělí!

Zničený minibus, po jehož nehodě vyhasl život českého fotbalisty Josefa Šurala
Zničený minibus, po jehož nehodě vyhasl život českého fotbalisty Josefa Šurala

S lehkým zraněním vyvázl Welinton Souza, Isaac Sackey má po nehodě zlomenou ruku. Další spolucestující Steven Caulker, Djalma Campos, Wanderson Baiano a Papiss Demba Cisse mají jen drobné pohmožděniny.

„I když byli ve voze dva řidiči, tak podle informací, které mám, oba spali. K havárii došlo v důsledku toho,“ uvedl pro agenturu Reuters prezident Analyasporu Anadolua Cavusogla. Řidič skončil ve vazbě a bylo zahájeno vyšetřování nehody.

Otázkou rovněž bylo, proč Šural a další fotbalisté cestovali ze zápasu mikrobusem po vlastní ose. Údajně nechtěli čekat do druhého dne na letecký spoj a cestu mikrobusem chtěli spojit i s výletem. To se však českému fotbalistovi stalo osudným.

Josef Šural patřil mezi nejlepší české fotbalisty posledních let. Svou profesionální kariéru začal v Brně v roce 2007. Po čtyřech letech přestoupil do Liberce, se kterým získal mistrovský titul a o tři roky později triumfoval i v českém poháru.

Od sezony 2016/17 působil v pražské Spartě, za kterou odehrál 67 zápasů a nastřílel 20 gólů. V lednu pak odešel do svého prvního, a bohužel i posledního, zahraničního angažmá. Za reprezentaci nastoupil k 20 utkáním a dal jeden gól.

Šural ve Spartě nestačil na Tetteha. Proč si vybral Turecko?
Video se připravuje ...