Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Pistorius volal kamarádovi: Zabil jsem přítelkyni. Bože, odpusť mi

Autor: rjm

Případ jihoafrického atleta Oscara Pistoriuse nabírá na obrátkách. Poté, co byl formálně obviněn z vraždy své přítelkyně Reevy Steenkampové, se zhroutil a odmítal, že by ženu úmyslně zastřelil.

Teď vyšlo najevo, že střelcem, který na Svatého Valentýna čtyřmi ranami usmrtil v koupelně jeho domu Steenkampovou, byl právě známý běžec.

„Zabil jsem svou ženu. Bože, odpusť mi,“ vzlykal prý nejlepšímu příteli ve čtyři hodiny ráno do telefonu.

Šestadvacetiletý atlet přezdívaný Blade Runner údajně volal podle zjištěných skutečností kamarádovi Justinu Divarisovi ještě předtím než zburcoval záchranku. Pistorius ženu zastřelil, když seděla na záchodě a to čtyřmi ranami přes dveře koupelny.

Devětadvacetiletou Steenkampovou trefil do hlavy, ramene, hrudníku a kyčle.  Pak Pistorius vzal ženu do náruče a snesl ji do přízemí ke vchodovým dveřím. Tam se jí snažil oživit dýcháním z úst do úst.

Na zmíněném místě jej také našel soused, který upozornil strážce pořádku na střelbu. Soused rovněž přiznal, že slyšel, jak zraněná žena ještě chroptí. Následně ale zraněním podlehla.

Oscar Pistorius byl v pátek u soudu obviněn z vraždy. Státní zástupce usiluje o kvalifikaci činu jako úkladné vraždy, což by v případě odsouzení znamenalo pro fenomenálního atleta automatický doživotní trest. Pistorius ve čtvrtek zastřelil přítelkyni Reevu SteenkampovouFoto Reuters

„Je to všechno velmi smutné. Oscar mi volal v 03:55 a řekl, že Reevu zastřelil. Tak jsem mu odpověděl, co to povídáš, já ti nerozumím. A on zopakoval, že střílel po Reevě, že to byla hrozná nehoda,“ konstatoval prý přítel atleta a hned se vydal za Pistoriusem.

Zavolal ale i jeho sousedovi, aby zjistil, co se opravdu stalo. „Je všechno v pořádku?,“ ptal se. Odpověď ho zaskočila a zarmoutila zároveň. „Není, přijeďte co nejrychleji,“ dodal.

Sedmadvacetiletý Justin dorazil k domu atleta chvíli po policii. „Bylo to velmi traumatizující. Policie vše hlídala a my jsme nesměli do domu. Ale zahlédli jsme dveřmi Reevu, jak tam leží zabalená do deky a ručníku. Oscar byl v tu chvíli v garáži, kde jej držela policie. Podle všeho jen pořád s pláčem opakoval, že zabil svou ženu a ať mu to Bůh odpustí,“ svěřil se muž.

Novináři čekají na příjezd policie se zadrženým PistoriemFoto Reuters

Pistorius plakal nekontrolovatelně i u soudu v pátek, kde byl obviněn z vraždy Reevy a pak kvůli tomu musel do cely v Pretorii. Policie jej pečlivě sledovala, jelikož měla obavy z toho, aby se známý sportovec nepokusil o sebevraždu.

Rodiny zabité dívky se nyní připravuje na pohřeb, jenž se uskuteční v úterý ve městě Port Elizabeth. „Je to strašně těžká doba, kdy se stále snažíme najít odpověď na to, proč musela Reeva zemřít,“ citují média pozůstalé.

Naopak rodina Pistoriuse vyvrací, že by mezi atletem a zastřelenou ženou docházelo k nějakým sporům. Naopak trvá na tom, že spolu byli šťastní a plánovali společnou budoucnost.

„Jsme šokováni a to především tragickou smrtí Reevy. A také tím, že byl Oscar obžalován z vraždy,“ uvedl v prohlášení strýc atleta Arnold Pistorius.

Oscar Pistorius se u soudu zhroutil, při čtení obžaloby plakal a třásl seFoto ČTK

„Samozřejmě litujeme toho, co se stalo. A počkáme na to, co zjistí policie. Jen důrazně odmítáme verzi, že by šlo o předem připravený čin,“ dodal.

Pistoriusův bratr Carl na sociální síti napsal, že poslední události tvrdě zasáhly jejich srdce a tragédie ovlivní jejich další život. Další jednání o případu bylo soudem odročeno na úterý.

Otec atleta Henke Pistorius tvrdí, že muselo jít o nešťastnou náhodu, kdy se střelec domníval, že je v jeho domě vetřelec. Této verzi však policie nevěří.

„Když se vzbudíte uprostřed noci a zjistíte, že je někdo v domě. Co budete dělat? Navíc, když jste v zemi, kde je tak velká kriminalita? Budete si myslet, že je to někdo z rodiny. Samozřejmě asi ne,“ prohlásil Henke Pistorius.

V této vypjaté chvíli navíc jihoafrická televize odvysílala reality show Ostrov pokladů, kde vystupovala zabitá přítelkyně Pistoiriuse.

Policie přijíždí s Pistoriem k soudní budověFoto Reuters

V soutěži usilovala řada celebrit o hodnotné ceny v ceně dvou milionů korun. Hodně sporný krok televize SABC se nelíbil celé řadě diváků, kteří považují čin za krajně neetický.

A co na to vedení televize? „Vše jsme prodiskutovali s rodinou zamřelé. Jde o to, že to byla skvělá žena a my jí chceme prezentovat jako dívku, která nebyla jen modelka, jak všude na veřejnosti vystupovala. Byl to nesmírně milý a slušný člověk,“ hájí počin televize produkční Samantha Moonová.

Pořad sledovaly miliony diváků. Každý chtěl vidět obrázky Reevy, jak se směje, hraje si s delfíny, nebo je na přehlídce na Jamajce. Na pokračování ze skutečného života už se nikdo po tragické události těšit nemůže.

Televize odvysílá hodně kontroverzní show
Televize odvysílá hodně kontroverzní show