Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Oscar Pistorius vypovídal u soudu: Jak jsem zastřelil Reevu

Autor: ps, ČTK, iSport.cz
 
  • Pistorius přišel k soudu v obleku a černé kravatě
  • Myslel si, že jeho přítelkyně spí vedle něho v posteli
  • „Zkoušel jsem jí pomoct, ale umřela mi v náručí,“ řekl Pistorius
  • Žalobce Nel: „Střelbě předcházela hádka. Reeva se schovala v koupelně, neměla kam utéct,“ řekl

Hendikepovaného běžce Oscara Pistoriuse přivezla eskorta, v plné soudní síni se tísnilo na sto lidí. Zájem o případ, kdy zastřelil svoji přítelkyni, je po celém světě obrovský. Jihoafrický atlet vešel před soud v obleku a černé kravatě, pak spustil svoji výpověď, při níž se několikrát rozplakal.

Pistorius: Neměl jsem v úmyslu ji zabít

S Reevou prý šli spát v deset hodin večer, ale v noci ho probudily zvuky z koupelny. Vzal tedy zbraň, kterou měl schovanou pod postelí, připlazil se před dveře a zahájil palbu.

„Neměl jsem v úmyslu Reevu zabít. Byla tma a měl jsem velký strach. Neměl jsem připevněné protézy, takže jsem se cítil velmi zranitelný,“ popisoval Pistorius detaily osudné noci.

Až když do zamčených dveří čtyřikrát vystřelil, všiml si, že jeho přítelkyně není v posteli. „Naplnilo mě to hrůzou a strachem,“ řekl. „Okamžitě jsem nasadil protézy a pokusil se vykopnout dveře do koupelny. To se mi nepodařilo, tak jsem je vypáčil kriketovou pálkou,“ pokračoval ve výpovědi.

S umírající ženou poté spěchal do přízemí. „Zemřela mi v náručí. Hodně jsme se milovali a nemohli jsme být šťastnější,“ řekl o svém zhruba tříměsíčním vztahu.

Oscar Pistorius znovu dorazil před soud
Oscar Pistorius znovu dorazil před soud

Žalobce vidí scénář osudné noci jinak

Jenže žalobce Nel má na celou situaci zcela odlišný pohled. Tragédii podle jeho názoru předcházela bouřlivá hádka, po níž Steenkamp utekla z ložnice a zamkla se v koupelně. „Neměla kam jinam utéct,“ uvedl žalobce. „Všechno to bylo předem připravené. Proč by se lupič zamykal v koupelně?“ ptal se soudu Nel. „Pokud se ozbrojím, ujdu nějakou vzdálenost a zavraždím člověka, tak je to promyšlené. Dveře jsou zavřené, o tom není pochyb. Ujdu sedm metrů a zabiju. Motiv je 'Chci zabít'. Tak to je,“ uzavřel svoji řeč.

Poté si vzal slovo Pistoriusův obhájce. „Trváme na tom, že to nebyla vražda. Všechno, co víme, je fakt, že se zamkla za dveřmi toalety a byla zastřelena.“ Udělal to Oscar pro to, aby přítelkyni zabil, nebo aby ji dostal ven?