Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jan Železný jako architekt! Do poroty usedl s bývalou partnerkou Kaplického

Autor: bke, spo

Bývalý český oštěpař Jan Železný má nového koníčka. I když se celý svůj profesní život věnoval hodu oštěpem a po skončení kariéry v roce 2006 začal kariéru trenéra, ve svém volném čase propadl dřevostavbám. Trojnásobný mistr světa a držitel světového rekordu v hodu oštěpem z roku 1996, který stále nebyl překonán, svůj koníček dotáhl dokonce tak daleko, že usedl v porotě  prestižní architektonické soutěže Domy na míru.

V porotě této soutěže, která se koná v rámci únorového veletrhu Dřevostavby 2013, zasedli skuteční odborníci. Vedle Železného, který vnesl do soutěže pohled laika, hodnotila domy například bývalá partnerka Jana Kaplického Eva Jiřičná nebo akademický architekt a známý herec David Vávra.

A jak se zdá, Železný propadl dřevostavbám úplně. „Pan Železný vlastní rekreační středisko, které se nachází u krásného jezera Liptovská mara. Jedná se o komplex rekreačních srubových domů,“ prozradila mluvčí Dukly Ivana Roháčková.

Podle ní se tento projekt Železnému na rozdíl od toho předešlého povedl. „Před lety se pokusil postavit sportovní areál v Mladé Boleslavi. Tehdy přišel o velké peníze,“ prozradila Roháčková.

To ale Železného od dalších projektů neodradilo. „Když už člověk dostane přes hubu, nejlepší je to hned na začátku – aby pak mohl začít znovu. Baťa zbankrotoval třikrát a kde je dneska? Tím však neříkám, že já budu Baťa," pousmál se Železný, který je v současné době na soustředění v Africe a tudíž se samotného veletrhu osobně nezúčastní.

Oštěpaři Jan Železný a Vítězslav Veselý.
Oštěpaři Jan Železný a Vítězslav Veselý.