Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

KAUCE pro Pistoriuse! Minulý týden zabil přítelkyni, teď jde na svobodu

Autor: pta

Oscar Pistorius je zase volný! Minulý týden doma zastřelil svoji přítelkyni a policie ho obvinila z úkladné vraždy. Z vazby ho však nyní pustí na kauci ve výši jeden milion randů (zhruba 2,2 milionu korun). Kromě toho musí také odevzat svůj pas a hlásit se dvakrát týdně na místní policejní stanici. Dnes odpoledne už Pistorius v doprovodu rodiny ze soudní budovy odjel pronásledovaný zástupem fotografů.

Dnešní verdikt je pro handicapovaného běžce, který si na protézách doběhl pro řadu prvenství, velkou úlevou. Soudce se přiklonil na stranu obhajoby, která tvrdí, že Pistorius neuteče ze země a zúčastní se procesu, který rozhodne o jeho vině.

Jeho příběh sledoval celý svět. Při hodinu a půl trvajícím vynesení verdiktu měl Pistorius sklopené oči k zemi, emoce dal najevo jen ve chvíli, kdy soudce přednášel prohlášení Pistoriových přátel o tom, jak moc láskyplný vztah s modelkou Reevou Steenkamp prožíval.

Za velkého zájmu novinářů opustil Oscar Pistorius soudní budovu po propuštění na kauciFoto Reuters
Do soudní síně dnes dorazili také příbuzní oběti, jejíž život ukončily čtyři výstřely v koupelně Pistoriova domu. Podle svědků měla tragické události předcházet hádka, objevily se informace, že Pistorius měl problémy se zbraněmi už v minulosti.

Jenže v minulých dnech bodovala také obhajoba. Nejvíc jí pomohla informace, že již od případu odvolaný vyšetřující detektiv Hilton Botha je sám obviněn ze sedmi pokusů o vraždu. Botha navíc při konfrontaci u soudu působil často nepřesvědčivě a nervózně. Sám Pistorius si podle vlastních slov myslel, že střílí na zloděje, který se k němu pokouší vloupat.

Žalobce Gerrie Nel zůstává i tak přesvědčený, že Pistorius zastřelil půvabnou Reevu úmyslně. „Neříkám, že její vražda byla plánovaná dny, či týdny v předstihu. Ale jsem přesvědčený, že obžalovaný chtěl zabíjet.“

Neuteče. A není vrah, tvrdí obhájce

Smrt přítelkyně Oscara Pistoriuse Reevy Steenkampové všechny zaskočila Smrt přítelkyně Oscara Pistoriuse Reevy Steenkampové všechny zaskočilaFoto ČTK
Nel také odmítl námitky soudce, že by se Pistorius nemohl nikde na světě ukrýt. „Podívejte se na Juliana Assange,“ připomněl zakladatele serveru Wikileaks, který se po propuštění na kauci skrývá od loňského června na ekvádorské ambasádě v Londýně. Assange je ve Švédsku obviněný ze dvou sexuálních útoků, což on sám považuje za komplot.

Pistoriův obhájce Barry Roux je přesvědčený, že by se na běžce, který s protézami na nohou závodil jako první loni na olympiádě i se zdravými, nemělo pohlížet jako na vraha, ale měl by být souzen pro zabití z nedbalosti. "Není tu nebezpečí, že uteče. Jeho nohy potřebují pravidelnou zdravotní péči. Pokaždé, když jde přes bezpečnostní kontrolu na letišti, je to pro něj obtížné," tvrdí Roux.

Jeho argumenty očividně zabraly! Pistorius vyhráno zdaleka nemá. Pokud bude uznán vinným, může jít do vězení až na doživotí!

U soudu v Pretorii pokračovalo slyšení s Oscarem Pistoriem
U soudu v Pretorii pokračovalo slyšení s Oscarem Pistoriem