Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

5 členů rodiny, 55 zbraní. Vláda nechrání bělochy, říká otec Pistoriuse

Autor: rou

Jihoafrická republika je jednou ze zemí, kde je největší pravděpodobnost, že člověk zemře po zásahu střelnou zbraní. A není se co divit. Jen rodina handicapovaného atleta Oscara Pistoriuse, který je kvůli zastřelení své přítelkyně Reevy Steenkamp obviněný z vraždy, vlastnila desítky zbraní. Jen mezi pěti nejbližšími příbuznými jich bylo celkem 55!

Blade Runner, jak se Pistoriovi přezdívá, měl v době, kdy Reevu zastřelil, povolení jen na jednu zbraň, ovšem o dalších šest licencí měl zažádáno. Mezi nimi měl být i Smith & Wesson 500 Magnum, který výrobce označuje jako nejsilnější sériově vyráběný revolver na světě.

Pětadevadesátiletý Pistoriusův dědeček Herny vlastní 10 zbraní, jeho otec čtyři.

Strýček Arnold, v jehož domě v Pretorii teď atlet minulý měsíc propuštěný na kauci přebývá, má 10 zbraní. Dva další strýcové Leo a Theo dají dohromady 31 pistolí nebo pušek. Celkem 55, k tomu (zřejmě vražedná) Pistoriusova pistole.

Počty útoků na bělochy prý stoupají

Šokující počty možných vražedných nástrojů se snažil vysvětlit Pistoriův otec Henke. Někdo prý je sběratel, kterým se chtěl stát i Oscar, rodina prý také hodně loví. A potřebuje se bránit.

Šest zbrojních průkazů! Na tolik zbraní chtěl mít Oscar Pistorius povolení
Šest zbrojních průkazů! Na tolik zbraní chtěl mít Oscar Pistorius povolení

„Některé zbraně jsou na lov a některé na ochranu: pistole. To vypovídá o vládě Afrického národního kongresu (vládnoucí strana v JAR),“ prohlásil podle Sydney Morning Herald.

„Podívejte se na počty zločinů proti bělochům, proč je ochrana v této zemi tak mizerná?“ ptá se řečnicky Henke Pistorius. „Zločiny jsou tu tak běžné, že se nemůžete spoléhat na policii,“ zlobí se otec prvního handicapovaného sportovce, který se zúčastnil olympijských her v Londýně.

Oscar Pistorius zastřelil svou přítelkyni Reevu na Valentýna ve svém domě. On tvrdí, že střílel skrz dveře na záchod na domnělého zloděje, žalobci ale mají jasno: po hádce svou přítelkyni chladnokrevně zavraždil.