Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Tátovi zahájila výstavu Muchových obrazů. Lendl nenaučil dceru česky!

Autor: Pavel Skořepa

Nahradila tenisem vytíženého otce a zahájila výstavu obrazů Ivan Lendl: Alfons Mucha. Tisková konference však měla jeden háček. Marika (22), dcera jednoho z nejlepších tenistů historie, neumí česky! „Táta s námi vždycky mluvil anglicky, máma zase francouzsky,“ zdůvodnila usměvavá hnědovláska jazykový handicap.

Lendlova vášeň do umění Alfonse Muchy se zrodila v 80. letech, kdy si v aukci koupil jeden z jeho secesních obrazů. Během třiceti let se jeho sbírka rozšířila na 116 kousků z celkových 119.

Přestože Marika zpočátku netušila, co malby vyznačují, se její vztah k drahým kresbám změnil. „Táta mi vysvětloval, co vyjadřují a co pro něho znamenají. Postupem času jsem se do nich také zamilovala a doufám, že jednou budu také nějaký vlastnit,“ usmála se Lendlova nejstarší dcera.

Marika lendlová neumí česky!
Video se připravuje ...

Ve svých 22 letech Marika stále na každém kroku zjišťuje, co všechno Ivan Lendl v tenisu dokázal. "A teď v Česku je to ještě intenzivnější," přitakala. "Je stále ohromující, kolik lidí táta oslovil. Je to vždy úžasné zjištění," doplnila.

Lendl se oženil s Američankou Samanthou Frankelovou a spolu vychovávají pět dcer. Vedle nejstarší Mariky se jim narodily ještě dvojčata Isabella a Carolina, Daniela a Nikola Antonie. "Táta byl přísný otec, ale v dobrém smyslu. Chtěl z nás vychovat dobré lidi. Je milujícím tátou a jsem šťastná, že je mým otcem," řekla Marika.

Na zem položili zelený koberec, aby se výstava spojila i s Lendlovou srdeční záležitostí - tenisem.
Na zem položili zelený koberec, aby se výstava spojila i s Lendlovou srdeční záležitostí - tenisem.