Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Vzkaz pro Federera: Rogere, buď s našimi dětmi, přeje si Mirka

Autor: Pavel Novotný

Na kurtech je suverénním králem. I když už ne takovým, jako dříve. Roger Federer však jednoznačně zůstává největší postavou současného tenisu. A možná nejen současného. Švýcarský génius své fanoušky získává po celém světě nejen fantastickými výkony na dvorci, ale i vystupováním.

"Je čestný, spravedlivý, otevřený jiným názorům, přátelský, vždy ochotný pomoci," rozplývají se nad osobností světové trojky fanoušci. "Když řekne, že míček byl v autu, tak se můžete vsadit, že tomu tak je, Roger nepodvádí," přesvědčují vás další.

Sedmnáctinásobný grandslamový vítěz pracuje na své image opravdu dokonale. Se svojí charitativní organizací se snaží pomáhat znevýhodněným lidem po celém světě.

Jeho aktivita při ničivé tsunami v jihovýchodní Asii v roce 2004 zasáhla tenisového velikána do té míry, že veškerou svojí snahu zasvětil v následujících měsících získávání peněz na zmírnění útrap obyvatel, které byli ničivou přírodní katastrofou zasaženi.

A to zdaleka není všechno. Svou osobností se prakticky po celou svojí kariéru zasazuje o to, aby prostřednictvím tenisu pomáhal svému okolí. Vždyť jaký jiný hráč si pozve na trénink bezejmenné hráče či juniory, aby jim tak připravil životní zážitek?

Manželství Rogera a Mirky má pevné základy Manželství Rogera a Mirky má pevné základyFoto Facebook.com

Jednatřicetiletý tenista má velkou oporu ve své ženě Mirce Vavrinecové. Bývalá tenistka doprovází svého muže prakticky na všech významných turnajích, což jak sám Roger přiznává, od ní vyžaduje obrovskou míru tolerance a pochopení.

"Bez své ženy bych už dávno nehrál," prohlásil před časem Federer. Proniknout do soukromí slavného páru je však věc téměř nemožná. Zatímco řada jiných star světového sportu je pro bulvární noviny doslova pravidelnou zásobárnou senzačních zpráv, u Rogera a Mirky je tomu jinak.

"O svém soukromí mluvit nebudu. Je to příliš osobní věc a o těchto záležitostech se budu bavit jen se svými nejbližšími přáteli a rodinou," odráží dotazy na svůj rodinný život Federer.

Takže co vlastně svět o slavné dvojici ví? Švýcarský velikán toho ze svého osobního života prozradil jen málo. Jak sám přiznává, veškerou pozornost se snaží své ženě a dvojčatům vynahradit alespoň během dovolené.

Slavná fotka ze slavné svatby, která obletěla světFoto facebook.com

"Na dovolené dělám přesný opak toho, co na turnajích. Prostě nic. Ale doma vládne Mirka, nicméně já se snažím pomáhat - luxuju, suším prádlo, uklízím, prostě doma vládne moje žena," říká sedminásobný wimbledonský šampion.

Teď může tenisová legenda věnovat domácím činnostem a péči o děti mnohem více času než v minulosti. Narozdíl od předcházejících let totiž výrazným způsobem omezil počet turnajů.

To samozřejmě vyhovuje i rodačce ze slovenských Bojnic. "Chci, aby můj muž byl pro své děti vzorem. Aby si s nimi hrál, aby ho měly doma. Bylo by fajn, kdyby se spolu věnovali třeba fotbalu a dalším sportům," prohlásila sympatická Mirka v roce 2009 ještě před narozením obou holčiček.

Snad manželce Rogera Federera nebude vadit, že obě dvojčátka moc na fotbal asi nebudou.

Roger Federer s manželkou Mirkou jsou všude středem pozornosti
Roger Federer s manželkou Mirkou jsou všude středem pozornosti