Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nejhorší hráč, který porazil Samprase: Nevíte, kam si mám sednout? ptal se

Autor: Pavel Novotný

Píše se rok 1991 a Pete Sampras je už ve svých devatenácti letech velikou hvězdou světového tenisu. Na žebříčku mu sice patří "až" osmá příčka, ve své pozdější sbírce čtrnácti grandslamových pohárů se mu prozatím blízká jen jeden za vítězství na US Open, přesto je jasné, že na kurtech září nová superstar. Na turnaji v Queen´s Clubu je však všechno jinak.

V prvním kole má mladý Pete volný los, ve druhém ho čeká slaďoučký předkrm v podání neznámého čtyřiadvacetiletého Američana Marka Keila, v té době 224. hráče řebříčku.

Vítaný pamlsek však vycházející hvězdě pořádně zhořkl. Keil, který hrál teprve svůj druhý turnaj na okruhu ATP, zvítězil 6:2, 7:6 a připravil tak budoucí ikoně nejtěžší porážku kariéry v době, kdy patřila patřil mezi TOP TEN. Američan s řeckými předky od té doby nikdy neprohrál s tak nízko postaveným hráčem.

Ještě více šokovaný než Pistol Pete byl samotný vítěz. Na pozápasovou tiskovou konferenci přišel zjevně zmatený, což brzy poznali i novináři. "Nevíte, prosím, kam si mám sednout? Je to tady? Víte, já jsem nikdy nic takového neabsolvoval," omlouval se zjevně vykolejený Keil.

Mimořádnost celé situaci podtrhl hned první odpovědí: Na otázku, jaký byl nejúžasnější okamžik jeho života před tím, než porazil Samprase, odpověděl: "Nic takového nebylo."

Není se čemu divit. Porazit v té době sice ještě ne legendu zelených pažitů, ale přesto hráče, který trávu miloval nadevše, je vskutku heroický výkon. Zvlášť vezmeme-li v potaz, že Sampras za svojí kariéru odehrál na tomto povrchu 121 zápasů ze kterých prohrál pouhých dvacet.

"Sampras působil letargicky, unaveně, Mark hrál skvělý fyzicky náročný tenis," rozplýval se nad tenisovou senzací New York Times.


"Nikdy jsem o něm neslyšel, nikdy jsem ho neviděl hrát. Bylo pro mě těžké bojovat proti někomu, o kom nevíte vlastně vůbec nic," smutnil po zápase Pete.

"Po utkání se Samprasem jsem už vyhrál jen challenger v Indonesii, to bylo v tenise mé maximum," dodává na významnosti výhry Keil.

Neznámý Američan se dostal v žebříčku maximálně na 167. místo, v Queensu prohrál hned v následujícím kole s pozdějším wimbledonským finalistou MaliVaiem Washingtonem.

Na turnajích ATP dokázal vyhrát již jen dva zápasy, do konce kariéry se věnoval převážně deblům, kde získal pět titulů a dostal se na dvaatřicáté místo světa.