Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Cetkovská o vztazích: Nejsme svaté, zvlášť, máme-li na hotelu pěkné chlapy

Autor: Pavel Novotný, ČTK

Zkuste si to představit. Drtivou většinu roku lítáte z jednoho konce světa na druhý, budujete úspěšnou kariéru, ale zároveň chcete i fungující vztah. Jde to vůbec v životě profesionálního tenisty či tenistky skloubit?

Že už je to dnes v době moderní počítačové komunikace jiné? Skype, Facebook, maily, to všechno nám kontakt s našimi blízkými zjednoduší, nahradit ho však nemohou ani náhodou.

Není se čemu divit, že spousta vztahů profesionálních sportovců má jepičí život. Kdo by byl ochotný čekat na svého partnera dlouhé týdny či měsíce, aby se ho na dva tři dny dočkal a on zase zamířil na druhý konec světa?

A přestávka mezi sezonami? Pokud se o ní dá vůbec mluvit, pak se musí oba smířit s faktem, že se v kuse uvidí tak měsíc a půl, než se rozeběhne ta nová a vše začne nanovo. Těžko se pak divit, že se spousta vztahů profesionálních sportovců obecně rozpadá ještě rychleji, než je v dnešní době běžné.

Ještě komplikovanější pak nastává situace o žen, které jsou na psychické pohodě více závislé než jejich mužské protějšky. 

"K pohodě jsou nutné tři pilíře: zdraví a energie, klidné vztahy a rodina a úspěšná práce s budováním kariéry. Jakmile něco z toho chybí nebo je oslabeno, naše stabilita se zmenšuje," řekla pro ČTK sportovní psycholožka Skalíková.

To potvrzuje i bývalá přítelkyně Tomáše Berdycha Lucie Šafářová. "Když jsem spokojená v osobním životě a vše je v pohodě, tak i výkony jsou snazší. Mám větší elán do života i do tenisu," říká.

Jak zásadním způsobem ovlivňuje osobní život ten tenisový a opačně, je názorně vidět na wimbledonské vítězce z roku 2011 Petře Kvitové. 

Česká jednička po rozchodu s Adamem Pavláskem začala chodit s Radkem Štěpánkem. Složité období plné změn se však na její hře výrazným způsobem podepisuje.

Jak tedy skloubit kariéru špičkového hráče s partnerským životem? Návod podává Roger Federer se svou ženou Mirkou Vavrinecovou, kteří tvoří pár již téměř třináct let a mají spolu dvě děti. K téměř vzorovému soužití však i oni potřebovali pořádnou dávku štěstí.

Svou roli hrál i fakt, že Mirka jako bývalá tenistka dobře ví, co obnáší kariéra špičkového hráče, navíc slovenská rodačka svojí kariéru poměrně brzy ukončila a svůj život zásadním způsobem přizpůsobila svému muži a rodině.

Takže?  "Jsou asi dvě možnosti. Buď si najdeme partnera na tenisu a cestujeme spolu, nebo mimo tenis a cestujeme spolu. Je těžké mít někoho, kdo je doma a vidíme se jen párkrát za rok, to si neumím představit," řekl český daviscupový reprezentant Jan Hájek, který žil s bývalou tenistkou Danielou Bedáňovou, ale rozvedli se.

Své zkušenosti se životem s profesionálním sportovcem má i Lukáš Rosol. "Vztahy v tenisu jsou hodně o kompromisu," dodal tenista, který si vzal atletku Denisu Rosolovou, ale také se rozvedli a nyní chodí s televizní moderátorkou Michaelou Ochotskou. "Nepohoda se vždy odrazí na výsledku," dodává.

A do třetice další český hráč Tomáš Berdych. Šestý hráč světa dřív chodil s tenistkou Šafářovou, trávili spolu na tenisu hodně času, ale nyní je už skoro dva roky s modelkou Ester Sátorovou.

"Rozumějí si a ten vztah ho trochu odtáhl z tenisového prostředí. Je to pro něj uklidňující," řekl ČTK Berdychův manažer Miroslav Černošek.

To potvrzuje i česká tenistka Iveta Benešová. "Na člověka má vliv, když je mimo kurt uvolněnější a má někoho, o koho se může opřít. Je to mnohem příjemnější, než když přijdete do pokoje a tam jste sama," říká tenistka, která je manželkou rakouského hráče Jürgena Melzera.

Že to tenisté ani tenistky nemají na okruhu jednoduché i pokud jde o vzájemnou důvěru k svým současným partnerům, dokládá Petra Cetkovská.

"Není to jednoduché. Na druhou stranu je třeba říci, že nejsme žádní dárečkové. Vztah je hodně o důvěře, a když někdo jezdí třicet týdnů v roce a máme chlapy, jako je Verdasco nebo Nadal, na stejném hotelu, tak je to těžké. A jak můžu někomu doma vysvětlit, že ne..." směje se.

Své by o komplikovaných vztazích mohly vyprávět i Martina Hingisová, Maria Šarapovová, Barbora Záhlavová-Strýcová a celá řada dalších tenistů a tenistek.

Fernando Verdasco patří k nejpohlednějším tenistům na okruhu
Fernando Verdasco patří k nejpohlednějším tenistům na okruhu