Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Před pikolou za pikolou... V Japonsku chtějí schovávanou na olympiádě!

Autor: iSport.cz

Před pikolou za pikolou nikdo nesmí stát, nebo nebudu hrát. Už jdu! Asi každý si jako malý hrál na schovávnou, ale zkoušet něco podobného pod olympijskými kruhy? To je přání japonského profesora Yasuo Hazakiho, který by rád svůj "sport" předvedl na Hrách v roce 2020.

"Líbí se mi, že tento sport by nebyl nijak omezen věkem. Mohl by se účastnit každý, nezáleží na pohlaví nebo tělesné stavbě," řekl čtyřiašedesátiletý profesor pro telegraph.co.uk.

Jak by vlastně disciplína vypadala? Ve hře by byly dva týmy po sedmi hráčích na každé straně a duel by trval deset minut. V první pětiminutovce by jeden tým dvě minuty hledal a druhý musel být pečlivě schovaný. To všechno na prostorech přibližně 20x20 metrů.

VIDEO: Monty Python a jejich olympijská schovávaná

V Japonsku má spolek hledačů a schovávačů už celkem příjemnou základnu, členem svazu, jehož zakladatelem je právě Hizaki, je více než tisíc lidí. A většina z nich jsou vysokoškolští studenti.

"Snažíme se hrát napříč celým Japonskem a zapojit co nejvíce lidí, aby každý viděl, jaká to je zábava a že se také může okamžitě zapojit," vysvětloval Hazaki.

No, snad se pan Hazaki nenaučí v příštích letech ještě skákat panáka nebo házet žabky na rybníce...