Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Chybělo šest hodin a překážkář Svoboda přišel o nohu: Seknul s atletikou!

Autor: ps, ČTK

Zdánlivě banální zranění se proměnilo v horor a teď ukončilo překážkáři Petru Svobodovi (28) kariéru! Po operaci achilovky se mu zanítila noha, bylo zle. Lékaři naštěstí zasáhli včas, chybělo jen šest hodin a o nohu přišel.

Svoboda v rozhovoru pro iDnes.cz řekl: „Já vážně nechci (končit), ale bohužel jsem nucen. Spousta lidí mi říká, že přijde zázrak. Doufám, že se dostaví. Nicméně já jsem spíš realista a momentálně se zázrak neděje. Nechci se k tomu upínat, protože už dva roky jsem se vyloženě trápil,“ kroutil hlavou muž, jenž drží český rekord na 110 metrů překážek (13,27).

V březnu popsal, jak měl na kahánku. „Začalo to horečkami kolem 39 stupňů a strašnou zimnicí. Pak mě prohlédli doktoři Kolář s Hospodárem, a když to viděli, ozvalo se: Tohle je průser. Pak jsem prý na pohotovosti omdlel. Hrozný!“

Jak šel čas se Svobodovou nohou...
Jak šel čas se Svobodovou nohou...

Halovému mistru Evropy v běhu na 60 metrů překážek z Paříže 2011se na noze udělal brutální otok, jizva po operacích se téměř rozpustila, zbyl jen zánět a hnis, který stoupal až ke kolenu. „Do měkkých tkání mi dali drény, tím se to zlepšilo,“ popsal.

Jenže problémy ne a ne ustoupit, tak na řadu přišlo to nejhorší. Konec kariéry! „Moje atletická smrt přišla, když mě začala bolet burza na patní kosti. Ta všechno zkazila. Od zlaté medaile jsem si nestoupl na start,“ konstatoval smutně manžel tyčkařky Jiřiny Svobodové, který už se na dráhu nejspíš nevrátí…