Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Legendární fanynka Slavie je po operaci: Mé sešívané srdce puká

Autor: Ondřej Michálek

Srdce má Blanka Zíková (82), od narození fanynka Slavie, sešívané obrazně i ve skutečnosti – je po dvou operacích. Teď musí zvládat pekelný nápor.

„Chodím na stadion i teď. Vždyť já zažila i druhou ligu. Ale je pravda, že ty poslední výsledky 0:7 a 0:4 a hlavně výkony prostě nechápu. Nevybavuju si, že by na tom Slavia byla někdy hůř,“ loví v paměti.

Operace

Tři roky má v srdci kovovou chlopeň „Před č t y ř m i měsíci jsem byla na takové opravě. Pan docent na Vinohradech mi to všechno vysvětlil, pak si se mnou dlouho povídal. On byl taky slávista. Snad se ještě dožiju nějakého úspěchu. Titulu,“ říká to slovo nesměle. „Víte, když chci potěšit to svoje sešívaný srdíčko, chodím se dívat na zápasy žen. Ty holky se neskutečně zlepšily a hrají fakt dobře!“ popisuje svou útěchu.

Po nás potopa

Tahle nezdolná optimistka hledá na každém to dobré. „Jarolím, Rosen, Doležal, ti pomohli ke dvěma titulům a Lize mistrů, vážím si jich za to. Pak ale zmizeli stylem »po nás potopa«. Řebíček přišel a zachránil klubu licenci. Ale on a jeho lidi, to už jsou spíš bossové, kteří točí velké peníze, ne slávisti.“

Skácel nevyšel

I největší radost posledních bídných sezon paní Zíkové zhořkla. „Já měla takovou radost, když se vrátil Ruda Skácel! Jenže to nevyšlo, nevím, jestli to bylo v něm, nebo v trenérech...“ Ze Slavie mizí vůdčí osobnosti. „Martin Latka, to byl vůdce! Kluci ho brali. Jenže šel pryč. A pak taky Kisel,“ říká už smutně. Proč? „On chce v zimě končit! To je přece škoda, tým přijde o motor! Je dobrej kluk. To vidím, trénuje děti. Mají ho rády - a děti to vycítí.“