Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Korupce ve fotbale: FAČR zastavila činnost 11 obviněným!

Autor: ČTK, ps, kap

Fotbalová asociace České republiky má od policie seznam 11 obviněných v korupční aféře! Disciplinární komise ihned se všemi zahájila řízení a pozastavila jim činnost. "Všechny si je předvoláme," hlásí mluvčí disciplinárky Petr Kovář.

Usnesení převzal bezpečnostní manažer FAČR Martin Synecký a hned ho předal disciplinární komisi. Ta se jim zabývala ještě ve čtvrtek odpoledne a rozhodla o dalším postupu: zahájila disciplinární řízení se všemi jedenácti obviněnými a pozastavila jejich činnost v českém fotbale.

"Dostali jsme jmenný seznam, na kterém bylo jedenáct osob, jimž bylo sděleno obvinění v souvislosti s podezřením z korupce. Disciplinární komise tuto informaci shledala jako velmi závažnou a se všemi zahájila disciplinární řízení a počínaje pátkem jim také zastavila činnost," uvedl mluvčí komise Petr Kovář.

O které fotbalisty jde? To ani policie, ani FAČR neprozradily. "Zatím nemůžeme nikoho jmenovat," omlouval se Synecký.

Paradoxem je, že celou dobu se mluví o dvanácti obviněných, fotbal se však na své půdě bude zřejmě zabývat pouze jedenácti hříšníky. "Jeden z obviněných totiž v tuto chvíli není členem FAČR," vysvětluje Synecký, který jedná s policií. "Nevíme zatím, jestli ten mladík z FAČR vystoupil až během vyšetřování, nebo už dřív, každopádně my se jím zabývat nebudeme," dodal.

V případě prokázání viny může soud za přijetí úplatku uložit až dvanáctiletý trest odnětí svobody, za podplácení až šest let vězení. Konkrétní trestní sazba za oba trestné činy se ale odvíjí mimo jiné od výše prospěchu, který pachatel zamýšlel získat. Pachatele lze potrestat také zákazem činnosti, propadnutím majetku nebo pokutou.

Na fotbalové půdě může disciplinární komise zastavit hráči činnost na dva až pět let a udělit pokutu až do výše půl milionu korun, pokud k provinění došlo v první nebo druhé lize. U nižších soutěží jsou i úměrně nižší pokuty.