Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Doping evropského šampiona Orsága: Bral látku proti rakovině!

Autor:

České vzpírání vrátil tam, kde dlouho chybělo. Na stupně vítězů. Teď mistr Evropy Jiří Orság (24) spadl úplně na dno. Dopoval látkou, která se používá při léčbě rakoviny prsu.

Že by si chtěl tamoxifenem pomoci k lepším výkonům, popírá. „Marně si lámu hlavu, jak se mi do těla mohly látky dostat. Teoreticky by mi je někdo musel přimíchat do jídla nebo pití,“ říká Orság uprostřed zlátnoucích valašských lesů, kde teď přebývá u rodičů.

Pomáhá steroidům

Sám se ptá, jak by si lékem na rakovinu vlastně pomohl. Jenže antidopingový výbor pro něj má nepříjemnou odpověď. „Napomáhá, aby testosteron v těle lépe fungoval a aby rostly svaly. Zkráceně řečeno, je to látka, která pomáhá steroidům k větší efektivitě,“ vysvětluje jeho šéf Jan Chlumský.

Pozitivní test je pro pětinásobného medailistu z ME katastrofou. Přijde o blížící se světový šampionát i o místo ve sportovním centru Ministerstva vnitra. „Přemýšlím, co dál. Začal jsem studovat na Karlově univerzitě, musím se ale nějak živit. Jako policista asi ne, třebaže mám střední policejní školu, spíš se vrhnu na trénink zájemců ve fitness,“ přemítá.

Chci do Ria

Zatím pomáhá rodičům na farmě a nedělá si naděje na brzký návrat. „Počítám spíš s dvouletým trestem. Ale rozhodně se nevzdávám olympiády v Riu,“ praví Jirka odhodlaně s motorovou pilou v ruce. „Nesmí to vzdát, věřím, že by nikdy vědomě žádné podpůrné zakázané prostředky nevzal,“ stojí za synem pevně otec Josef.