Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Škrtíme a páčíme ruce v slabinách, vyprávěl u Krause judista Krpálek

Autor: bko, iSport.cz

Místo žíněnky tentokrát usedl na červený gauč – ale kimono ani na něm neodložil. Judista Lukáš Krpálek letos obhájil bronz na mistrovství světa a v Show Jana Krause vyprávěl moderátorovi, jak perné chvilky občas zažívá při souboji se s nabuzenými soupeři.

Spektrum dovolených zbraní je skutečně pestrý. „Škrcení. A taky lámání rukou. Vezmu si jeho ruku do slabin a páčím. Buď to soupeř může vzdát, anebo to praskne.“

Nejvytrvalejší jsou podle něj asijští judisté, kteří jsou schopní přetrpět bolest a zajít až na samou mez. "Teď jsem třeba na grandslamu soupeřil s Mongolcem, ten to sice vzdal, ale trochu pozdě, protože už mu předtím ruka praskla,“ popsal Krpálek zvídavému Krausovi v pořadu, který vysílá Prima dnes večer.

Lukáš Krpálek v show Jana Krause i s olympijským kimonem
Lukáš Krpálek v show Jana Krause i s olympijským kimonem

Také životospráva je u judisty specifická. Poslední dny před závody musí Krpálek shodit až devět kilo, aby se vešel do kategorie pod 100 kilogramů. „Běháme, nepijeme, sem tam jen kafe… Většinou je to pak sranda. Je nás na vážení třeba dvacet, jakmile se jeden zváží, tak hned sáhne po vodě a pije, zatímco vám se ještě dělají mžitky žízní…“

A Krausovi ještě také prozradil, jací soupeři patří mezi jeho oblíbené. A které nemůže vystát… „Třeba jeden Holanďan, toho rád nemám. Ten se jako tak vzpouzí. S tím jsme si ještě neřekli ani ahoj… Japonci jsou nejlepší na světě, protože se judu věnují odmala, učí se ho ve školách, na univerzitách… Přijdu na trénink a je tam tři sta lidí, tady je jich třicet,“ popisoval Krpálek.

V dílu, kterého se zúčastnil také herečka Luba Skořepová a gynekolog Richard Vanko, nejlepší český judista prozradil, kdy se dostane na vrchol. „Kolem 27, 29 let,“ odhadl teprve dvaadvacetiletý Krpálek.