Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Kolik se bere ve slovenském hokeji? Platy i smlouvy odtajněny!

Autor: jík, as

Konec dohadů, je to venku! Fanoušci mají vůbec poprvé možnost nahlédnout do profesionálních smluv elitních hokejistů. Díky Slovákům! A jak vypadají připravené platné smlouvy? Na to to se podívejte!

Zatímco v Česku se o výši platů pořád jen spekuluje, v zámořské NHL je to běžná věc a i v takovém Rusku se snaží pochlubit, kolik milionů největší hokejové hvězdy vydělávají. Jenže nikdy to nikdo neviděl černé na bílém! Průlomový krok udělali až Slováci.

Průkopníci ze Žiliny

Jako první nechal nakouknout pod pokličku hráčských smluv hokejový klub MsHK Žilina. Na jeho webových stránkách se můžete dozvědět nejen to, jaké mzdy hokejisté pobírají, ale také si pročíst deitaily jejich smlouv.

Z nich je patrné, že odměna hráčů závisí nejen na získaných bodech týmu či celkovém umístění, ale třeba i hodnocení statistiky plus/minus či divácké návštěvnosti.

Detaily žilinské smlouvy útočníka Jaroslava Kally.
Detaily žilinské smlouvy útočníka Jaroslava Kally.

Nejbohatší Neliba

Pokud jste si mysleli, že hokejisté berou statisíce, jste na omylu! Nejlépe placeným hráčem týmu je brankář Laco s měsíčním platem 2700 eur (74 tisíc Kč), kterou si ovšem musí stejně jako všichni ostatní sám danit a platit si z ní zdravotní, sociální a důchodové pojištění.

Výrazně vyšší příjem má i český útočník Jaroslav Kalla (54 600 Kč), v průměru se v týmu bere 31 tisíc korun, mladíci nemají měsíčně ani 10 tisíc!

A tak nejvíce si v Žilině vydělá zkušený český trenér Jan Neliba s měsíční mzdou 3000 eur, tj. 82 tisíc. To není špatné, i když ve slavné éře Vsetína mu šlo údajně na konto třikrát tolik…

Prémie i za diváky

Většina hráčů dostává vedle základního platu i prémie za jednotlivé zápasy. Jak mají peníze v Žilině rozdělené?

*3 body: 90 eur (2500 Kč)

*2 body: 60 eur (1650 Kč)

*1 bod: 30 eur (820 Kč)

*Umístění do 6. místa na konci měsíce: 100 eur (2750 Kč)

*Prémie za zápas jsou podmíněny:

a) umístěním týmu do 6. místa na konci měsíce

b) nominací hráče na zápas

c) hráč musí mít za měsíc kladný součet plusových a minusových bodů podle oficiálních statistik.

*Bude-li mít hráč za měsíc záporný součet plusových a minusových bodů, je naopak o percentuální hodnotu tohoto čísla krácena jeho základní mzda.

*Překročí-li návštěvnost na domácím utkání 600 platících diváků, tržba z každého dalšího diváka se po odečtení nákladů rozdělí rovným dílem mezi 22 hráčů mužstva. Podmínkou je zisk aspoň 1 bodu.