Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

OSUDNÝ KÁMEN! Do této skály narazil Schumacher hlavou

Autor: pta

Z toho pohledu mrazí. Blízko jednoho z vrcholků francouzských Alp došlo včera k tragické události, po které Michael Schumacher bojuje o život. Při projížďce se svým synem  nejúspěšnější jezdec v historii formule 1 upadl a ani helma neuchránila jednoho z nejznámějších sportovců světa před tvrdým nárazem do hlavy.

Nikoliv na závodním okruhu, ale na zasněženém svahu potkala Schumachera nejtragičtější nehoda svého života.

I jeho syn Nick byl u toho, když Schumacher v neděli krátce před polednem havaroval a narazil hlavou do skály. K incidentu došlo na označených sjezdovkách, avšak v extrémně náročných (neupravených) terénních trasách, kde je možno lyžovat na vlastní nebezpečí. (tzv. off-piste).

A následky? Ačkoliv se původně mluvilo pouze o lehkém otřesu mozku, skutečné následky jsou velmi tragické. Schumacher byl po nehodě ošetřován v nemocnici v Moutiers, odkud byl ale převezen do Grenoblu, neboť jeho zranění byla vážnější, než se čekalo. Tam kvůli krvácení do mozku podstoupil operaci.

Na podobném místě ve francouzských Alpách došlo k nehodě Michaela Schumachera
Na podobném místě ve francouzských Alpách došlo k nehodě Michaela Schumachera

Lékaři jsou na konkrétní diagnózy skoupí. "Byl jednou operován, zákrok proběhl bez větších problémů. Jeho stav není stabilizovaný, je kritický," uvedl na tiskové konferenci Jean-Francois Payen, jeden z lékařů nemocnice v Grenoblu. Další operace v současnosti plánovány nejsou.

Doktoři udržují Schumacherovu tělesnou teplotu v rozmezí 34-35 stupňů Celsia, aby byl mozek vystaven co nejméně vnějším vlivům. Díky tomu bude moci být mozek lépe zásobován kyslíkem.

Jisté je, že zpátky na sjezdovky se hned nevrátí. Nyní bojuje Schumacher o holý život.