Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Osudy pilotů F1 (3. díl): Zanardi při nehodě přišel o nohy, pak vyhrál paralympiádu

Autor: ps

Pět sezon strávil v monopostu formule. Když už pro Alessandra Zanardiho (47) nebylo místo, jednou jedinkrát se posadil do formule CART. Špatné rozhodnutí! Na německém okruhu v Lausitzringu přišel o obě nohy.

Příběh jako z Hollywoodu začal Zanardi psát ve třinácti letech, kdy poprvé usedl za volant motokáry. Byl úspěšný, rychle se dostal do italské formule 3, v roce 1991 přestoupil do Formule 3000. Hned první závod vyhrál!

Dveře na výsluní se otevřely dokořán, přišel vytoužený přestup do formule 1. Jenže tam nikdy nijak neoslnil, získal pouze jeden bod. Spíše byl známý jako italský »kaskadér«, jenž se zviditelňoval něčím jiným, než výkony na oválu.

Ale jak rychle se dostal nahoru, tak rychle také spadl na zem. Byl bez angažmá, hledal práci, tak na zkoušku kývnul na jeden závod ve formuli CART. Na okruhu Lausitzring se chtěl předvést, ale dopadlo to katastrofálně! Ve 143. ze 154 kol sestřelil v obrovské rychlosti neovladatelnou formuli. Doslova ji rozpůlil!

Hrůzná nehoda, která Alessandra Zanardiho připravila o obě dolní končetiny
Hrůzná nehoda, která Alessandra Zanardiho připravila o obě dolní končetiny

„Ztratil hodně krve, ale komunikuje. Je transportován do nemocnice. Nevypadá to však vůbec dobře,“ informoval v roce 2001 lékař, který přímo na trati Alexe ošetřoval. Šlo mu o život! Špatná zpráva se potvrdila. Zanardi sice zůstal naživu, ale přišel o obě nohy.

Dlouho se dával dohromady, ale ukázal, jak velké má srdce. I když to nešlo, bojoval a nakonec vyhrál! Přestože už se nikdy na své nohy nepostaví, má zlato z paralympijských her v Londýně. A dokonce dvě! Na ručně ovládaném kole vyhrál jak časovku, tak také závod s hromadným startem. „Je to jeden z mých největších úspěchů v životě,“ radoval se, když v ruce držel dvě zlaté medaile.