Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rychlobruslařka Sáblíková před medailovou nadějí na 5000 metrů: Tajný rituál!

Autor: ps

Nervozita si s ní pořádně zahrává! Rychlobruslařka Martina Sáblíková (26) už by nejraději měla závod na 5000 metrů, v němž je favoritkou na další olympijské zlato, za sebou. Předtím ale musí zvládnout důležitý tajný rituál!

Moc dobře si uvědomuje, jaké naděje do ní vkládá celý český národ! I když si Martina nechce tlak a nervozitu připouštět, oprostit se od toho nemůže.

„Už den před závodem vypnula telefon a soustředila se na svůj výkon,“ řekla Blesku maminka Sáblíkové Eva, která se do Soči vydala díky projektu P&G „Děkujeme, maminko.“

Ke stavu předzávodního soustředění patří rituál, kterým musí projít pokaždé, než vjede na rychlobruslařský ovál. Martina si v klidu sedne na pokoji a připraví si výbavičku, která ji má dovést k nejcennějšímu kovu. Brusle a jejich broušení bere jen a jen do svých rukou!

Martina Sáblíková se zakusuje do své stříbrné medaile po slavnostním vyhlášení
Martina Sáblíková se zakusuje do své stříbrné medaile po slavnostním vyhlášení

V rychlobruslení neexistují žádní servismani, závodníci se o svá ostří starají sami. „Všechno nádobíčko má na pokoji, sama si brusle připraví. Na ty jí nikdo nesmí sáhnout,“ popisuje rituál paní Sáblíková .

A že není jednoduché ostří správně vyladit! Má na to staré hadříky, stoličku, na níž upíná brusle, diamantový prášek, kterým připraví brousky k broušení. Všechno je připraveno na samotný akt, ale pozor, tento rituál netrvá pár minut! Chce to trpělivost a čas minimálně na půl hodiny. „Martina už to má v ruce. Když brousí doma, může si u toho s námi klidně povídat.“

Tím ale rituály Sáblíkové nekončí. Těsně před závodem si nejdříve nasadí a zaváže pravou brusli, pak přijde řada na levou. Martino, tak to dnes neotoč a držíme palce, ať jsi opět zlatá!