Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Detaily osudného dne, kdy Pistorius střílel: Podívejte se, jak vraždil!

Autor: pan

Blíží se den, který definitivně rozhodne o osudu handicapovaného atleta Oscara Pistoriuse. Jihoafrický sportovec 14. února loňského roku zastřelil přes zavřené dveře na záchod svoji přítelkyni Reevu Steenkampovou. Podle svých slov náhodou, když si myslel, že se mu do domu vloupali zloději. Obžaloba je však názoru zcela opačného.

V ostře sledovaném procesu se nyní jako podpůrný prvek, který by měl pomoci objasnit, co se v dané noci stalo, objevila animace předpokládaných události. Na videu se podle obhájců atleta krok za krokem ukazuje, co se osudné noci v domě Oscara Pistoriuse údajně odehrálo.

V úvodních záběrech se objevuje Pistoriusova přítelkyně Reeva, jak cvičí před spaním jógu. Její přítel v té době leží v posteli, dívá se na televizi a protézy má položené vedle sebe. Jeho o dva roky starší přítelkyně krátce po desáté ulehá vedle Pistoriuse a oba usínají.

V noci atleta údajně budí hluk ventilátoru. Pistorius vstává, aby ho vypnul. Pak uslyší ze zadního traktu domu hluk. V domnění, že jde o  zloděje, sahá pod postel po pistoli a po pahýlech se belhá ke dveřím. Zároveň volá na svoji přítelkyni, aby zavolala policii.

VIDEO: Verze podle Pistoriuse

Na Reevu volá marně

Podle svých slov je příliš vyděšený na to, aby rozsvítil. Na domnělého lupiče poté čtyřikrát skrz zavřené dveře vystřeli. Až poté si uvědomí, že Reeva na jeho volání neodpovídá.

Vrací se do ložnice a zjišťuje, že Reeva zde není. Vrací se k vchodu do koupelny a volá její jméno. Poté se snaží dveře marně otevřít. Jde zpátky do ložnice, vstupuje na balkon a volá o pomoc.

Poté se vrací, nasazuje si protézy a snaží se vykopnout dveře do koupelny. Už v rozsvíceném domě bere do ruky kriketovou pálku a snaží se probít skrz dveře silou. Následně nachází klíč, kterým odemyká koupelnu. Zde najde umírající Reevu. Vynese ji z koupelny a volá svému manažerovi, aby zavolal sanitku.

Na druhé animaci, která tvrzení sedmadvacetiletého atleta příliš nepodporuje, je zobrazena situace ze sousedství Pistorisova domu. Manželský pár je v noci probuzen prudkou hádkou mezi atletem a jeho přítelkyní. O pár chvil později uslyší Reevu křičet, poté následující čtyři výstřely. Muž okamžitě volá policii.

Konečný verdikt o tom, zda se jednalo o nešťastnou náhodu či úkladnou vraždu, by měl soud v Jihoafrické republice vynést zhruba v polovině května.

VIDEO: Jak to bylo ve skutečnosti?