Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Morbidní fanoušci Pistoriuse. Zastřelil přítelkyni, pro ně je stále hrdina

Autor: pta

V koupelně svého domu zastřelil svoji bezbrannou přítelkyni Reevu Steenkamp, jen těžko se vyhne vězení, přesto mu zůstalo pár zastánců. Na začátku dalšího týdne procesu s Oscarem Pistoriusem se před soudní budovou odehrála neobvyklá scéna. V minulosti úspěšného paralympijského běžce přišli podpořit jeho fanoušci, kteří si přinesli transparenty a bílé balónky. A na city pozůstalých po oběti jeho střelby se příliš neohlíželi.

Je Pistorius padouch? Nebo snad stále hrdina? Někteří si lidé si to stále o Pistoriusovi myslí a nebojí se to dát najevo. Jako před včerejším začátkem líčení v Pretorii. Když někdejší paralympijský šampion přišel před soudní budovu, čekala na něj skupina lidí s bílými balonky. Snažili se snad naznačit touto barvou, že je nevinný? V rukou pak měli pro Pistoriuse povzbudivé vzkazy: „Milujeme tě a modlíme se za tebe.“

Milujeme tě a modlíme se za tebe! Přestože Oscar Pistorius zastřelil svojí přítelkyni, stále má dost fanoušků, kteří za ním chodí i k soudu.
Milujeme tě a modlíme se za tebe! Přestože Oscar Pistorius zastřelil svojí přítelkyni, stále má dost fanoušků, kteří za ním chodí i k soudu.

Během samotného procesu už Pistorius zažívá mnohem těžší chvíle. Výslech žalobce Gerrieho Nela je nekompromisní a neobměkčily ho ani opakované momenty, kdy se obžalovaný pod přívalem jeho otázek rozplakal. Pistoriuse také donutil na celou soudní síň pronést, jaká byla první slova, která volal směrem ke koupelně. „Vypadni zatraceně z mého domu!“ zařval Pistorius pohnutým hlasem. A snažil se tak posílit svoji teorii, že jihoafrickou modelku zastřelil omylem, protože ji považoval za lupiče.

Podobnou verzi mu zatím ale nevěří nejen žalobce, ale pochopitelně i rodina Steenkampové. „Snaží se soud přesvědčit, že si byli opravdu blízcí a že se o ni staral. To není pravda,“ ozvala se starší sestra mrtvé Pistoriusovy přítelkyně Simone. Rozsudek nad Pistoriusem by měl padnout v polovině května.