Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Lva čeká ve finále KHL špinavý Magnitogorsk: Strach ze žloutenky!

Autor: pv

Dejte si pozor! Je to skoro 10 let, co v Magnitogorsku útočník Patrik Eliáš (38) dostal žloutenku typu A. Nyní do stejného města na finále KHL odjíždí i český Lev Praha (první zápas se hraje v pátek v 15:00). Obavy jsou na místě.

Tehdy to bylo hodně kruté. Eliáš hrál během výluky NHL v sezoně 2004/05 právě v jednom z nejšpinavějších měst planety za tamní Metallurg. V lednu 2005 se mu udělalo zle a trpěl vysokými horečkami.

Doktoři ho léčili na chřipku, ale bylo to něco daleko horšího – Žloutenka! „Já jsem strach neměl, ale lékaři ano,“ vzpomínal český reprezentant, který během nemoci zhubl 15 kilo! K hokeji se navíc vrátil až za půl roce.

Příčinou onemocnění byla nejspíše nedostatečně upravená voda či nedodržení hygienických předpisů v restauraci, kde se stravoval.

Není to hezké město

Ve čtvrtek do Magnitogorsku vyráží na první dva zápasy finále KHL český Lev a o možném nebezpečí hokejisté vědí.

„Takováhle věc se může stát kdekoliv. Celý to město není zrovna krásný, ale co si budeme nalhávat. Kolik měst v Rusku je hezčích než Praha,“ řekl Jiří Novotný kapitán Lva.

Někdejší hvězda Magnitogorsku Kudrna: Město je špinavé od prachu

Jaroslav KudrnaFoto archiv Blesk

V dresu Magnitogorsku válel čtyři sezony. Útočník Jaroslav Kudrna (38) vzpomíná na to, jak se mu v jednom z nejšpinavějších měst, kam na finále KHL letí Lev, žilo.

Jaké to tam pro vás bylo?

„Město je typicky ruské. Na jedné straně paneláky a na druhý straně řeky je velká fabrika. Žádný čistý místo to nebylo. Ze začátku jsme si zvykali, ale pak se nám tam líbilo.“

Neměl jste strach z nemocí? Eliáš chytil žloutenku.

„Obavy nebyly. Město je špinavé od prachu, ale o nás tam bylo postaráno perfektně. Jakmile nebyly dobré výsledky, příjemné to někdy nebylo, ale dařilo se nám tam a nechali jsme tam českou stopu.“

Co byste hráčům Lva ve městě doporučil?

„Spousta věcí se tam změnila. Nových obchodů a restaurací přibylo. My jezdili kousek za město, kde je krásná příroda. Kluci na tohle čas mít nebudou.“

Jak vidíte finále KHL?

„Magnitka má první lajnu excelentní. Záleží, jak si ji Lev pohlídá. Hodně rozhodující faktor budou i gólmani. Nečekám gólové přestřelky.“