Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Vrba »Bílkovatí«! ...ale naštěstí jen bodově, chce dál útočit

Autor: om

Odkoučoval tři zápasy proti průměrným soupeřům, přesto trenér Pavel Vrba (50) s českou fotbalovou reprezentací stále čeká na výhru. Tím už připomíná neslavný start svého předchůdce Michala Bílka.

Naštěstí je tu i řada významných rozdílů. Vrba je – aniž by padlo jméno Bílek, na to je příliš kolegiální – shrnul do tří vět: „Výsledky mi radost nedělají. Takže myšlenka, jestli nezačít hrát český fotbal na 0:0 s čekáním na brejk a třeba pak slavit výhru 1:0, se tu a tam vynoří. Ale ne, chceme hrát ofenzivně, chci předvádět to, co se podařilo v Plzni!“

Za Bílka Češi góly dávali zřídka, teď se trefují pokaždé. „A ještě jsou tam rezervy, dost šancí jsme promarnili,“ poznamenal k úterní prohře s Rakouskem.

Jenže hodně gólů také dostávají... „Nejhorší výkon jsme předvedli s Norskem, ale lepšíme se. Stopeři Holek i Procházka pár chyb udělali, ale celkově to zvládli slušně,“ prohlásil trenér, který oproti Bílkovi staví na hráčích Sparty a Plzně. „Zůstanu u hráčů z ligy, než abych bral ty ze zahraničí, kteří jsou v klubech »do počtu« a nemají moc odehráno.“

Je tu jedna věc, která by mohla ty dva hodně rozdílné trenéry propojit a nikdo by se asi nezlobil: Bílek s nároďákem poprvé vyhrál 26. května 2010 nad USA (4:2). V tomto by ho měl Vrba napodobit 3. září v Praze na Letné, kam přijede reprezentace USA. Už je čas, trenére.

Pavel Vrba rozdává pokyny svým svěřencům
Pavel Vrba rozdává pokyny svým svěřencům