Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

České wimbledonské hrdinky a jejich muži: lásky, rozchody i šťastné manželství

Autor: Pavel Novotný

Zapsaly se do dějin. Bez přehánění. Jízda českých tenistek letošním Wimbledonem je jedním slovem úžasná. Petra Kvitová, Lucie Šafářová a Barbora Záhlavová-Strýcová si zahrají čtvrtfinále nejslavnějšího turnaje a tím to zdaleka nemusí končit. Jak se však statečné trojici dařilo či daří v partnerských vztazích?

Každá z nich již zažila jak ve své kariéře, tak osobním v životě, mnohé. Nejen jejich výsledky na tenisových kurtech celého světa jsou totiž ve středu zájmu fanoušků.

Petra Kvitová

Česká jednička Petra Kvitová již dobře ví, jaké je to být wimbledonskou vítězkou. V roce 2011 jako jednadvacetiletá šokovala celý tenisový svět, kdy slavila na londýnské trávě fenomenální triumf.

Petra Kvitová nedala Číňance žádnou šanci.Foto Reuters

V době, kdy se tenisový svět začal učit jméno fulnecké rodačky, žila Petra Kvitová s dalším talentovaným českým tenistou Adamem Pavláskem. Vztah s o čtyři roky mladším partnerem se však po několika letech rozpadl.

Pořádný šok způsobila o pár měsíců později zpráva, že Petra Kvitová chodí s dvojnásobným daviscupovým vítězem Radkem Štěpánkem . Pětatřicetiletý tenista měl za sebou rozvod s bývalou sedmou hráčkou světa Nicole Vaidišovou .

Ani tato tenisová love story neměla dlouhého trvání. Oba dva o několik měsíců později oznámili rozchod. "Zůstáváme však nadále přáteli," ujišťovaly své okolí obě ikony českého sportu.

A současnost? Podle nepotvrzených zpráv se vítězka jedenácti turnajů na okruhu vrátila k bývalému partnerovi Adamu Pavláskovi.

Lucie Šafářová

Ten vztah měl pohádkový průběh, který se v profesionálním tenisu a sportu vůbec vidí málokdy. V patnácti letech začala Lucie Šafářová chodit se současnou českou mužskou jedničkou Tomášem Berdychem . A klapalo jim to náramně. I přes své vlastní kariéry drželi fungující vztah dlouhých devět let a vypadalo to, že tuto dvojici jen tak něco nerozdělí.

Lucie Šafářová slaví vítězství nad krajankou Smitkovou v osmifinále WimbledonuFoto EPA

Když mohli, jezdili na společné turnaje, reprezentovali Českou republiku na Hopmanově poháru, snažili se spolu trávit maximum volného času. I tady však pevné kořeny vztahu nakonec povolily. V roce 2011 se oba dohodli na rozchodu.

"Byli už spíše jako bratr a sestra než partneři," ozývaly se hlasy z jejich okolí. "Přeji Lucce jen to nejlepší do dalšího života," říkal Tomáš Berdych. "Necítíme k sobě žádnou zášť. Zůstaneme kamarády," doplnila Šafářová.

Na místo Tomáše Berdycha na chvilku nastoupil boxer Kristian Dajza, který se Šafářovou pár měsíců randil. V současné době však rodačka z Brna chodí již téměř rok a americkým tenisovým trenérem Troyem Hahnem, a jak se zdá, česko-americký vztah funguje výborně.  "Ukazuju mu Prahu, snažím se, aby poznal naší kulturu a trochu se naučil česky," prozradila před časem šťastná Lucka.

Barbora Záhlavová-Strýcová

Nemaže se s tím. Co cítí, to také řekne. Barbora Záhlavová-Strýcová nejde pro ostrá slova daleko a již si za to také vyslechla nejednu kritiku.

Barbora Záhlavová-Strýcová má důvod k úsměvuFoto Profimedia.cz
Nerada bude čerstvá wimbledonská čtvrtfinalistka vzpomínat i na 16. říjen roku 2012, kdy dostala půlroční distanc za použití zakázané látky v prostředku na hubnutí.

Pokud však jde o muže, tady má Bára jasno. V roce 2006 se provdala za německého tenisového trenéra Jakuba Herm-Záhlavu, s kterým je dodnes.  A jak se zdá, o šest let starší partner má na bouřlivou povahu české tenistky pozitivní vliv. Temperamentní tenistku se mu povedlo zklidnit a na kurtu je to znát.

"Nikdy nebudu svatoušek. A ani nechci být. Ale za sprostá slova se stydím, měla bych se krotit," vyznala se před časem tenistka. Jak se podle dosavadních výsledků i projevu na kurtu zdá, daří se jí to výborně.

Největší české tenisové hvězdy Petra Kvitová (vpravo) a Lucie Šafářová
Největší české tenisové hvězdy Petra Kvitová (vpravo) a Lucie Šafářová