Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Ani Vrbovi se na lavičce nároďáku nedaří: Pokud neporazí Nizozemsko, je horší než Bílek

Autor: Petr Žaloudek

Měl být spasitelem, místo toho čeká na výhru jak na Godota. Pavel Vrba (50) rozehrál u nároďáku absurdní drama ve stylu předchůdce Bílka. A možná si povede ještě hůř. Vše ukáže až vstupní kvalifikační zápas na EURO 2016 proti Nizozemsku.

Samuel Beckett, autor divadelní hry Čekání na Godota, by měl z Vrby radost. Zatímco strůjce plzeňského zázraku vyhlíží první výhru, dostavují se jen remízy a porážky. Poslední políček mu ve středu uštědřilo americké »béčko« v generálce na kvalifikaci. Na Letné vyhrálo 1:0.

Pavel Vrba se tak dostal do prekérní situace. Lépe než neoblíbený Michal Bílek, kterého u reprezentace nahradil, už rozhodně nezačne. Jestli ho chce alespoň vyrovnat – tedy první výhru si připsat v pátém zápase – musí v úterý porazit Nizozemce. A to se při vzpomínce na strašidelnou první půli duelu s USA rovná téměř zázraku.

„Když postoupím jako Michal Bílek na mistrovství Evropy, budu spokojený,“ říká Vrba a další srovnávání se svým předchůdcem odmítá. „Chci se prezentovat hrou, se kterou jsem byl úspěšný i v klubu. Vůbec nechci hodnotit, jak hrálo mužstvo pod vedením jiných trenérů,“ upřesňuje.

Oproti Bílkovi má Vrba jednu výhodu. Fanoušci nad ním zatím nezlomili hůl. Letnou se ozývalo jen nesmělý pískot, žádné »Vrba ven«. Bude to tak i po těžkém trojboji na úvod kvalifikace (doma Nizozemsko, venku Turecko a Kazachstán)? „Věřím, že první vítězství přijde už proti Nizozemsku,“ tvrdí odvážně Vrba.

Jak si vypadaly úvdoní zápasy pod Bílkem a jak pod Vrbou?

Prvních 5 utkání pod Bílkem

Spojené arabské emiráty 0:0

Ázerbájdžán 0:2

Skotsko 0:1

Turecko 1:2

USA 4:2

Prvních 5 utkání pod Vrbou

Norsko 2:2

Finsko 2:2

Rakousko 1:2

USA 0:1

Nizozemsko ?

Trenér české reprezentace Pavel Vrba během přípravného utkání s USA. V pozadí hostující kouč Jürgen Klinsmann
Trenér české reprezentace Pavel Vrba během přípravného utkání s USA. V pozadí hostující kouč Jürgen Klinsmann