Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kdo bude nejlepší fotbalista planety? Vrba vynechal Ronalda

Autor: Petr Němec

Magický večer nastal. Dnes bude v Curychu dekorován vítěz nejprestižnější fotbalové ankety planety Zlatý míč. Rozhodnou o něm hlasy koučů a kapitánů reprezentací a novinářů.

Do závěrečné trojky uchazečů o primát se dostal gólman Neuer a s ním už »klasicky « největší favorité Ronaldo s Messim. Šéfrenér českého nároďáku však tato dvě největší esa na svém lístku vynechal.

Hlas ďáblovi
Jaký je Vrbův hlas, pro národ po famózním podzimním tažení reprezentace hlas boží? „Na Zlatý míč jsem nominoval Robbena, Lahma a Neuera,“ prozradil Blesku Pavel Vrba. 

Jeho volba padla na ďábelského »filmaře« a geniálního záložníka, strůjce nizozemského bronzu na mundialu v Brazílii. Protivník Čechů v kvalifikaci na EURO Arjen Robben posvátný Ballon d´Or pro sebe neurve, ale co na tom?

Vrba se prostě nezaškatulkoval do prognózy šéfa UEFA Platiniho: „Letos budeme vybírat mezi Ronaldem a Messim, příště mezi Messim a Ronaldem, a pak zase mezi nimi.“

CR7 potřetí?
Portugalský mág a čarostřelec Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro získal skvost v podobě míče, s nímž se laskali i Masopust a Nedvěd, už dvakrát. Dnešní galaslavnost ve Švýcarsku by snad musel zrušit pád meteoritu, aby se nesmál potřetí. Z brazilského MS se sice po vyřazení už ve skupině vracel otrávený jako malajský šíp, jenže v roce 2014 vykopal Realu Madrid čtyři trofeje. 

Jeho věčný sok Messi si nesáhl ani na jednu a Neuer? Zřejmě jen komparz. Brankáři v této anketě netriumfují, jen v roce 1963 vyhrál Jašin.

Jeden z nich to bude

Cristiano Ronaldo (29)
Reprezentace: Portugalsko
Góly: 5 v 9 zápasech
Na MS 2014: 1 gól, vyřazen ve skupině
Klub: Real Madrid
Trofeje 2014: Liga mistrů, Superpohár UEFA, MS klubů, Španělský pohár.
Góly: 56 v 51

Lionel Messi (27)
Reprezentace: Argentina
Góly: 8 ve 14 zápasech
Na MS 2014: 4 góly, finále, nepochopitelně vyhlášen nejlepším hráčem mundialu Klub: FC Barcelona Klub
Trofeje 2014: 0
Góly: 50 v 52

Manuel Neuer (28)
Reprezentace: Německo
Na MS 2014: zlatá medaile
Bilance: 4 inkasované i góly v 7 zápasech
Klub: Bayern Mnichov
Trofeje: mistr Německa s Bayernem Mnichov

Cristiano Ronaldo po jedné z mnoha branek v dresu Realu Madrid
Cristiano Ronaldo po jedné z mnoha branek v dresu Realu Madrid