Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Sexy sjezdařka sbírá peníze na internetu: Potřebuju vaši pomoc

Autor: Ivana Jakoubková

Sjezdařka Klára Křížová (25) neměla před sezonou dost peněz na přípravu a závody. Náhodou se doslechla o internetové kampani Make a Champ (udělej šampiona), která umožňuje lidem přispět sportovcům na jejich cíle.

Vysvětlila, jak moc miluje lyžování a jak chce uspět na mistrovství světa, a fanoušci z celého světa jí začali posílat peníze. Za tři měsíce se jí sešlo přes 2000 eur, tedy skoro 60 000 korun.

Sto, dvě stě, dvě stě padesát, ale také třeba pět eur, takové částky přistávaly na účtu Kláry Křížové v kampani Make a Champ, celkem získala 2135 eur. „Myslím, že je to super nápad, jak podpořit sportovce. Odjakživa tvrdím, že náhody neexistují, ale moje kampaň tak trochu na základě náhody vznikla,“ vysvětlila dcera bronzové olympijské medailistky z roku 1984 Olgy Charvátové.

Křížová se loni v září na soustředění dala do řeči o finančním zajištění s francouzskou sjezdařkou Mary Jayovou. „Právě ona mi o této možnosti řekla. Já jsem v tu chvíli neměla žádného, ale opravdu žádného sponzora na nadcházející sezonu, jen podporu svazu lyžování a centra sportu ministerstva vnitra. Za to jim ovšem musím poděkovat. V době, kdy jsem nevěděla, co dál, mě opravdu podrželi,“ zdůraznila.

Rozjelo se to nádherně

Česká sjezdařská naděje si řekla, že to tedy v kampani zkusí. „No a rozjelo se to nádherně. Ozývali se mi fanoušci z celého světa. A například i lidé z Mezinárodní lyžařské federace se začali zajímat o to, jak je možné, že nemám finanční zajištění na sezonu. Napsal mi třeba Patrick Lang, známý lyžařský novinář a syn zakladatele Světového poháru sjezdařů. Strašně mě to překvapilo, nadchlo a hlavně mně to dodalo odvahu pokračovat v tom, co miluju,“ vypráví blonďatá lyžařka.

„Dojalo mě, že peníze posílali většinou lidé, které jsem vůbec neznala. Ale přispělo mi i pár známých.“ Nakonec se jí podařilo získat dva sponzory. „Jeden z nich se dokonce stal mým hlavním partnerem. Jsme domluveni na čtyři roky, takže jsem úplně nadšená,“ raduje se Křížová.

I přesto pro ni mají peníze, které posbírala v internetové kampani, obrovský význam. Nevyužije je jen pro start na únorovém mistrovství světa v americkém Vailu, ale především na kvalitnější přípravu. Svůj postoj k náhodám nezměnila. „Že neexistují, to si říkám pořád. Prostě jsem takovým obdobím asi měla projít, abych narazila na skvělou spolupráci,“ věří.

Čím Klára oslovila fanoušky
Čím Klára oslovila fanoušky „Nemám dost peněz, abych mohla v příští sezoně absolvovat všechny závody. Chci jet na mistrovství světa vyhrát a k tomu potřebuji tu nejlepší možnou přípravu. Abych si to mohla dovolit, potřebuji vaši podporu. Vaše příspěvky mi umožní pokračovat v tom, co miluji, na co nejvyšší úrovni.“